Pyhä sota

hannes

Pian – jos Luoja suo – 102. syntymäpäiväänsä viettävä pienviljelijä Hannes Hynönen on Suomen uusi sankari.

Hynönen pamahti itsenäisyyspäivänä keskelle harmaan adventin todellisuutta ja otti miettimättä roolin kansakunnan ukkina. Hylkäämällä sotaveteraaneja ympäröivän paatoksen Hynönen muistutti suomalaisia siitä, että rintamalla oli aivan oikeita ihmisiä, ei Väinö Linnan henkilöhahmoja. liivijengien ja kiihkonationalistien pyhittämistä ryssäntappokoneista puhumattakaan.

Kirjailija Jari Tervo rakastui toisten mukana Hannes Hynöseen. Ihastus perustuu kaikkien kaukorakkauksien tapaan silkkaan projektioon. Yleisradion kolumnissaan Tervo maalaa tanssihaluisesta satavuotiaasta pyhimyskuvan. Hän vertaa itsenäisyyspäivänä metrossa ja Helsingin keskustassa mieltään osoittanutta Luokkaretki-joukkiota enkelimäiseen sotaveteraaniin – ”sotasankariin” – eikä kenenkään tarvitse edes yrittää arvata, kumpi saa osakseen kolumnistin sympatiat.

Heristeltyään soimaavaa sormeaan kaikella 55-vuotiaan mieskirjailijan ylimielisyydellä Tervo päättää vielä selittää, että anarkistit ovat pohjimmiltaan muutenkin väärässä, koska talvisota:

Luokkaretkeläisten mielestä kansalaisten odotetaan itsenäisyyspäivän iltana jäävän kotiin katsomaan ”talvisodan tekohengitystä”. Anarkistit eivät näytä tajuavan suomalaisesta yhteiskunnasta mitään. Vielä vähemmän historiasta. Talvisotaa ei Suomessa sopinut näyttävästi muistella ennen Mihail Gorbatshovin aikaa 1980-luvun loppupuolella. Kahteenkymmeneenviiteen vuoteen talvisota ei ole tarvinnut Suomessa minkäänlaista tekohengitystä.

Totta, talvisota ja sotaveteraanit ovat olleet jatkuvasti esillä reilut parikymmentä vuotta. Jokainen hyvää tai omaa asiaansa edistänyt helppoheikki on käyttänyt veteraaneja maskottinaan. Martti Ahtisaaren presidenttikaudellaan (1994–2000) aloittama populistinen veteraaninpalvonta koki hyperinflaation, kun jopa miesten jääkiekon A-maajoukkue koplattiin yhteen talvisodan, kenraali Adolf Ehrnroothin ja koko Funky Bunchin kanssa.

Näin ei siis ole aina ollut, kuten Tervo setämäisesti opettaa. Urho Kekkosen ja osin vielä Mauno Koiviston valtakaudella vaiettiin veteraaneista. Sodan kokeneet miehet suorastaan loistivat poissaolollaan Linnan parketil…

Hetkinen.

2010-luvun hauraita, 90–100-vuotiaita sotaveteraaneja seuratessa unohtuu se, että he ovat joskus olleet nuoria. Veteraanien sukupolvi on syntynyt vuosina 1894–1926, enimmäkseen toki 1910-luvulla ja 1920-luvun alussa. Sota on nuorten miesten laji. Jos otetaan ”tyypillinen veteraani” – vaikkapa Kalle Päätalo – eli vuonna 1919 syntynyt pientilallisen poika, voidaan lyhyellä matematiikalla laskea, että hän on Urho Kekkosen ensimmäisen kauden alkaessa täyttänyt 37 vuotta.

Kekkosen (s. 1900) pitkällä presidenttikaudella sotaveteraanit muodostivat politiikan, hallintokoneiston ja liike-elämän sekä etujärjestöjen ytimen. Tšekkoslovakian miehityksen aikaan 1968 he ovat olleet keski-ikäisiä. He ovat olleet tukevasti vallan kahvassa vuonna 1971, kun uudet ”vaaran vuodet” ovat uhanneet isänmaata ja taistolaisliike on marssinut estradille. Mainittakoon tässä, että myös Taisto Sinisalo (s. 1926) oli sotaveteraani.

Kekkosta presidenttinä seurannut, Lauri Törnin (s. 1919) kanssa kaukopartiossa jatkosodassa hiihtänyt Mauno Koivisto (s. 1923) ei luultavasti edes ajatellut kaltaistensa jermujen kaipaavan sädekehänsä kiillottamista.

Kun puhutaan, miten ”Kekkosen aikaan” talvisotaa ei saanut muistella tai veteraaneja saanut kunnioittaa, pitäisi aivan ensimmäiseksi kysyä, kuka kielsi. Rintamaveteraanit olivat sotakokemustensa myötä tiiviisti yhteen hitsautuneita, kaikki puoluerajat ylittäen verkostoituneita miehiä. Aseveljiä, jotka muodostivat 1980-luvulle asti Suomen taloudellisen ja poliittisen eliitin. Tasavallan presidentti saattoi esittää suoria tai verhottuja toiveita julkisen keskustelun puheenaiheista, mutta päätösvalta asiassa oli sodan käyneiden miesten omassa kädessä.

Vaikka sota-aikaa kuinka glorifioitaisiin jälkeenpäin, Kekkosen ajan nuorisolle sotaveteraanit olivat jokaista johtoporrasta miehittäviä tympeitä konservatiivijääriä. Koko nykymuotoinen talvisotamytologia polkaistiin käyntiin vasta, kun suuret ikäluokat saivat veteraanit heivattua pois palkkatyöstä.

Vuonna 1959 syntynyt Jari Tervo on nyt saman ikäinen kuin sotaveteraanit olivat hänen nuoruudessaan. Hänen ikäluokkansa muistetaan punkkareiden ja diinareiden tappeluista, kansalaistottelemattomuudesta, rauhanmarsseista, Koijärvi-liikkeestä ja Lepakkoluolan valtaamisesta, mielenosoituksista, Keskiolut R-kioskiin -kampanjasta, Pahkasiasta ja toinen toistaan vihaisempien rock-kokoonpanojen raivokkaasta yhteiskuntakritiikistä – kaikesta sellaisesta, jonka keski-ikäinen Jari Tervo nyt äkäisenä tuomitsisi arvottomana huliganismina.

Hannes Hynösen ja häntä 80 vuotta nuorempien luokkaretkeläisten rinnastus on juuri niin mieletön kuin maailmanhistorian tuhoisimpaan sotaan joutuneen torpparinpojan ja ennennäkemättömän rauhanajan kokeneiden jälkiteollisen yhteiskunnan lasten välillä vain voi olla. Se ei kerro mitään Hynösestä tai anarkisteista, mutta sitäkin enemmän punkin kuolemasta.

Kommentit

3 vastausta artikkeliin “Pyhä sota”

  1. Antti Järvinen avatar
    Antti Järvinen

    On todella vastenmielistä, jos vielä elossa olevat noin 90 – 100 vuotiaat sotaveteraanit valjastetaan nyt pönkittämään Suomen uudelleen viriävää kansallishurmosta ja yleistä Venäjä-vastaisuutta. Jotkut (Tervo ym:t) näyttävät uskovan, että tavalliset pienviljelijätkin lähtivät viime sotien alkaessa rintamalle pyhää ryssävihaa uhkuen. Noinkohan? Heillä oli varmaan muutakin ajateltavaa ja olisi ollut muutakin tekemistä. Itsenäisyysjuhlat presidentin linnassa näyttivät pitkälti siltä kuin niiden isäntänä olisi ollut Risto Ryti tai Mannerheim. Mutta eipä Suomella ole hätää, sillä meillä on muutamia nerokkaita uuden polven lausuntoautomaatteja, joiden mielipidettä kysytään joka asiassa. Erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa tämä Tervo ja tietenkin Sofi Oksanen (s. 1978), joka neuvoo koko Eurooppaa, koska valtioiden johtajat eivät hänen mielestään näytä ymmärtävän, mitä kaikkia kauheuksia Venäjä vielä maanosalle tuottaakaan. Sotaveteraanitkin ovat nyt, haluavat tai ei, tämän ”Isänmaa on vaarassa” -projektin välikappaleita vielä, kun heidän sotimisestaan on kulunut jo 70 vuotta.

  2. Kirsti-täti avatar
    Kirsti-täti

    Kiitos mainiosta bloggauksesta ja blogista yleensäkin. Sitä on ilo seurata.
    Hyviin kommentteihisi voidaan lisätä, ettei meiltä 40-50-luvulla syntyneiltä kyllä kysytty, haluammeko kuunnella muisteloita sota-ajasta, kuten ei kysytty juuri muutakaan. Se mahtoi vaikuttaa myös vastareaktiomme laatuun.
    FT Kaija Heikkinen kirjoitti 80-luvulla, miten lapsenlapset isovanhempia kuunneltuaan haikailevat Karjalaan paljon voimakkaammin kuin vanhempansa, jotka olivat kuunnelleet Karjala-muisteloita – ja ehkä pelänneet vanhempien kanssa uutta evakkoon lähtöä – väsymiseen saakka. Taitaapa tuon sotajutun kanssa olla samaa ongelmaa: se on niin kaukana, että sekä lapsenlapsilta että osalta veteraanejakin unohtuu, että se kärsimystä, käskytystä, verta ja rapaa.

  3. Esa Paappanen avatar
    Esa Paappanen

    Sen mukaan, mitä lehdistä olen lukenut, Hannes Hynönen oli luokkavieraiden ikäisenä tekemässä vastarintaa ja tuhotöitä hänkin. Ei tosin särkemässä ikkunoita ja tärvelemässä autoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *