Tämä näyttää nyt olevan kokonainen vitsaus. Old Irish Pub on tanskalainen konsepti, joka muotoiltiin ravintolaketjuksi vuonna 2013. Suomeen se rantautui kuusi vuotta myöhemmin.

Tanskassa supersuosioon noussut The Old Irish Pub yhdistää tanskalaisen hyggeilyn irlantilaiseen rempseään ilmapiiriin.

Old Irish Pub

Kymmenen vuoden ikäinen tanskalainen sporttibaariketju on siis ”vanha”, ”irlantilainen” ja ”pub”.

Mielenkiintoiseksi ketjun tekee sen valtava suosio ja täydellinen piittaamattomuus siitä, mikä on totta ja mikä silkkaa puppua. Tässä mielessä se muistuttaa Donald Trumpin kaltaisia totuusneutraaleja populisteja. Mitä tahansa voi sanoa mistä tahansa asiasta niin kauan kuin ei jää itse murehtimaan yksityiskohtia.

Old Irish Pubin nimi ei liity baarin konseptiin, saati historiaan, ellei paria seinälle nostettua Jameson-pulloa pidä ”Irlantina”. Eikä tätä dissonanssia peitellä missään vaiheessa. Jokainen uusi Old Irish Pub lanseerataan näyttävästi. Niitä ei edes näön vuoksi vanhenneta. Ne ovat tuoreen maalin tuoksuisia vasta-avattuja klubeja.

Voidakseen nauttia olostaan Vanhassa irlantilaisessa kapakassa on sisäistettävä aivan aluksi ajatus, etteivät sanat merkitse mitään. Sitten se on tavallinen baari.

Ellei ole toimittaja. Toimittajalle sanat ovat kaikki ja aina totta.

Perinteinen ruotsalainen brittipubi.

Helsingin Uutisten vuorossa ollut työntekijä tiivisti haltioitunein sanankääntein uuden ruotsalaisen ketjuravintolan maihinnousun Helsinkiin. Samana vuonna 2013 Old Irish Pubin tavoin perustettu John Scott’s -ketju ilmoittaa olevansa perinteikäs brittiläinen public house. Jonka omistaa äitelänmakeista karkkisiidereistään tunnettu Kopparberg eikä todellakaan John Scott -niminen englantilainen herrasmies.

Mutta väliäkö sillä, kuka kapakan omistaa, jos…

Pubin konsepti on brittiläinen, sanoo ravintolatoimenjohtaja Janne Hinkkala.

Helsingin Uutiset

Ihanan perinteinen aivan uunituore brittiläinen pub huokuu englantilaisuutta anniskelemalla… ruotsalaisia oluita ja makeutusaineliemiä?

Juomana meillä tulee olemaan oman panimon tuotteet eli Kopparbergin siiderit ja oluet, jotka tulevat osittain Zeunerts -panimolta.

Helsingin Uutiset

No mutta tunnelmahan on tärkein. Ehkä tässä kymmenen vuotta sitten keksityssä klassisen englantilaiskapakan konseptissa voi istua takkatulen loimotuksessa ja keskustella kylänväen kanssa vuodentulost…

Ravintolaan on asennettu televisioita ja urheilua pääsee katsomaan.

– Meillä näkyy Englannin Valioliigaa, formuloita ja tietysti jääkiekkoa, kun Suomessa ollaan.

Helsingin Uutiset

Helsinkiin avataan ruotsalainen lätkä- ja formulabaari, jossa anniskellaan ruotsalaista kaljaa ja siideriä. Mutta toki, ”perinteiset brittipubit tekevät paluuta Suomeen”.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *