Ministeri Mika Lintilän kännykän- ja alkoholinkäytöstä on tehty juttua jo muutama palstakilometri, mutta yksi asia puuttuu yhä: kukaan ei erityisen vakavissaan näytä vaativan hänen eroaan. Ei edes siinä tapauksessa, että on epäilty hänen kulautelleen miestä väkevämpää työajallaan.
Valtakunnan valtiaat aina Suomen rikkainta miestä myöten riensivät osoittamaan tukensa Lintilälle.
Ei edes lehdistö itse – kaikista kohu-uutisista huolimatta – ole ottanut kantaa pääkirjoitussivuillaan. Lintilä on saanut vain pehmeän harjauksen. Joistakin teksteistä saa jopa kuvan, että koko kysymys Mika Lintilän mahdollisesta työpaikkajuopottelusta on puheenjohtaja Annika Saarikon ja pääministeri Sanna Marinin vastuulla. Mitäs eivät huolehtineet interventiovelvollisuudestaan!
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on joutunut puuttumaan Lintilän alkoholinkäyttöön (IL 3.3.). Kiusallinen tilanne on ennen muuta keskustan puheenjohtajalle Annika Saarikolle. Niin Marinin kuin Saarikonkin olisi pitänyt huolehtia riittävistä madonluvuista jo aivan ensimmäisellä kerralla.
Forssan Lehti
– Pääministeri tavallaan pitää huolta siitä, millainen julkinen kuva hallituksella on, kyllähän pääministeri on se keskeinen toimija, Koskinen sanoo.
Yle
Tiedotusvälineiden ahkera Lintilä-uutisointi uskottelee, että ikä ja sukupuoli ei enää suojaa keski-ikäistä miesministeriä, mutta kohu ilman moraalisesti närkästynyttä toimittajaa on pelkkä kohu, jota kukaan ei huomenna muista.
Pääministeri Sanna Marinin iltakaljat sen sijaan sähköistivät journalistit. Yksi jos toinenkin sankaritoimittaja pääsi heristelemään tytönheitukalle sormeaan.
Liskin mukaan ei voi sanoa, että Marinilla olisi alkoholiongelmaa, mutta useamman päivän kestänyt keskustelu pääministerin juhlimisesta tarkoittaa sitä, että Marinilla on ongelma alkoholin kanssa.
Iltalehti
Uusia kohuja Marin, sosialidemokraatit ja maan hallitus eivät nyt kaipaa. Niitä eivät kaipaa myöskään kansalaiset, jotka toivovat poliitikkojen kantavan vastuuta huomattavan vakavasta tlanteesta, jossa Suomi nyt on.
Maaseudun Tulevaisuus
Mutta sitäkään ei voi kiistää, että pääministeri on erittäin vastuullisessa tehtävässä, jossa hänen vastattavakseen tulee hyvinkin lyhyellä varoitusajalla vaikeita asioita, pahimmillaan kansallinen kriisi. Suomessa tietenkin viranomaiset hoitavat käytännön toimintaa, mutta jos pääministeri ei ole lomalla, eikä hänelle ole määrätty sijaista, historiasta tiedetään, että pääministeriltä itseltään edellytetään johtajuutta.
Ilta-Sanomat
Marin on osoittanut huonoa harkintaa asettaessaan oman maineensa ja pääministeri-instituution riippuvaiseksi henkilöistä, joihin ei kannattaisi luottaa. Vielä huolestuttavampaa on se, että pääministeri voi herkässä tilanteessa antaa infosodan aseet niiden käsiin, jotka haluaisivat vahingoittaa Suomea. Tällaiset videot toimisivat propagandassa ilman peukalointiakin.
Valitettavasti Marin ei tuntunut torstaiaamuisten lausuntojensa perusteella vieläkään ymmärtäneen tarvetta tarkistaa käyttäytymistään. Se herättää jo kysymyksiä pääministerin harkintakyvystä.
Helsingin Sanomat
Onko pääministeri juhliessaan ollut toimintakykyinen johtamaan maata? Pitääkö pääministerin olla koko ajan toimintakykyinen? Onko Kesärantaan sopivaa tuoda iso joukko tuttavia juhlimaan? Onko pääministerin arviointikyky pettänyt, kun hän on antanut kuvata railakkaita videoita itsestään? Tarjoaako pääministerin varomaton toiminta Venäjälle aseita informaatiosodankäyntiin?
Aamulehti
Toki toivoisi, että pääministerin keskeisimpiä koetinkiviä olisivat olleet koronakriisi ja Suomen itänaapurin jo puoli vuotta jatkanut raakalaismainen hyökkäyssota. Raskailla ajoilla on varmasti osuutensa, kun pääministerillä kuohui yli. Marinin käytös ei ole kuitenkaan lisännyt kansalaisten luottamusta, päinvastoin. Luottamuksen voi poliitikko menettää vain kerran.
Hämeen Sanomat
Viime viikkojen pääministerin biletapahtumista tulleet todistusaineistot ovat lievästi ilmaistuna noloja. Varsinkin virka-asunnolta Kesärannasta otettu vähäpukeisten pintajulkkisten somepäivitys laittaa tällaisen boomerin kysymään, mikä on soveliasta pääministerille. Se vie uskottavuutta hyvältäkin työltä.
Savon Sanomat
Mutta hämmästelen kyllä suuresti sitä, mitä päässänne liikkuu. Ja miksi arvostelukykynne on noinkin puutteellinen. Olette valtakunnan arvovaltaisin poliittinen päättäjä ja pyöritte sekalaisen, ”jauhojengiksi” kutsutun some- ja julkkisporukan kanssa Helsingin yössä, ryyppäätte julkisella paikalla yökerhossa ja herätätte sekavalla voinnillanne huomiota.
Seitsemän päivää
Miten Mika Lintilän oletettuun WhatsApp-känniviestittelyyn tai epäilyksiin humalatilassa hoidetuista virkatehtävistä suhtaudutaan? Maaseudun Tulevaisuus otti jyrkän kannan koko kysymyksenasettelua vastaan. Puoluepoliittisesti sitoutumaton julkaisu on tietenkin sitä mieltä, että ”yksittäisen henkilön nostaminen tikun nokkaan on kohtuutonta”. Lehden komea U-käännös aiemmista pääkirjoituksista on huikea, sillä vielä elokuussa 2022 sama lehti oli ehdottomasti sitä mieltä, että ”Marin on asettanut pääministeri-instituution riippuvaiseksi henkilöistä, joihin ei kannattaisi luottaa” ja että ”kohujen keskellä pääministerin huomio voi ohjautua pois vakavammista aiheista”. Melkein tulee mieleen ounastella, että olisiko Maaseudun Tulevaisuudella sittenkin erilainen tapa suhtautua keskustalaiseen miesministeriin ja sosiaalidemokraattiseen naisministeriin.
Harmi joka tapauksessa, ettei Sanna Marinin ”bilekohun” aikaan kukaan ollut jättänyt MT:n päätoimittajalle muistiota, jonka mukaan:
Jäljellä oleva vaalienalusaika pitäisi käyttää koko maata koskevien vakavien ongelmien puntarointiin. Niitä on aivan riittävästi.
Maaseudun Tulevaisuus
Uusin tieto Mika Lintilästä on Seitsemän päivää -lehden uutinen mystisestä ”pikkuserkusta”, jota Lintilä majoitti hotellihuoneessaan virkamatkalla Tukholmassa. Seiskan mukaan kyseessä on polyamorisen ministerin toinen puoliso. Lehti vakuuttaa hallussaan olevan kosolti todistusaineistoa väitteidensä tueksi eikä Lintilä ole reagoinut käytännössä mitenkään.
Miespoliitikkojen jalkavaimot eivät ole millään tavalla uusi ilmiö. Perussuomalaisten edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli vuosikausia kahden naisen kanssa ilmeisen sovinnollisessa polysuhteessa ja teki lapsia molempien kanssa. Yhdenkään journalistin tai asiantuntijan näkemyksen perusteella asiassa ei minkäänlaista riskiä tai ongelmaa, ovathan osapuolet suostuvaisia aikuisia.
Mutta jos kävisi ilmi, että Sanna Marin…
Tätä ei voi muotoilla mitenkään nokkelasti hassutellen. Poliittiset vastustajat (sekä puoluetoverit) ja koko suomalainen lehdistö on tehtaillut jatkuvasti kohu-uutisia Sanna Marinin kiistellystä suhteesta Ilmari Nurmiseen, pirkanmaalaiseen kansanedustajaan, jonka seurassa Marin on usein kuvattu.
Tämä siitä huolimatta – tai siksi – että jokainen ”Bile-Ilmarin” tietävä ihminen tietää myös, miksi kyseessä ei ole ystävyyttä romanttisempi suhde.
Millainen huuto-oksennus päätoimittajien, konservatiivipoliitikkojen ja muiden lausuntoautomaattien suusta pärskyisikään, jos Marinilla olisi työmatkoillaan mukana salarakas.
Kysymys on retorinen. Seitsemän päivää -lehti on jo ehtinyt julistamaan Sanna Marinin ja hänen puolisonsa Markus Räikkösen avioeron.
Saattaahan toki olla, että Sanna ja Markus ovat sopineet avoimesta parisuhteesta, jossa molemmilla voi olla useita intiimejä suhteita parisuhteen rinnalla.
Asiantuntijoiden mukaan avoin suhde kuitenkin toimii hyvin vain silloin, jos toisten ihmisten tapaamisista pystytään sopimaan ja puhumaan avoimesti. Baareissa tapahtuvien satunnaisten kännisekoiluiden ei katsota palvelevan alkuperäistä ajatusta avoimesta suhteesta.
Seitsemän kuolemansyntiä
Aina kun on valmis uskomaan, ettei Seiskalla ole mitään standardeja, selviääkin, että kyllä on ja vieläpä kahdella eri korkeudella.
Mika Lintilä voi vetää salalonkeroa puolustusvoimain koneessa matkalla tapaamaan monivuotista salarakastaan eikä tässä ole mitään ongelmaa viranhoidon tai parisuhteen kannalta.
Sanna Marin tai puolisonsa käy baarissa, ja se on heti eron paikka. Sekä puolisosta että pääministerin tehtävistä.