Joulukalenteri: Dagen efter

7

Kaasuputken haltuun on päätynyt asiakirjoja Suomen itsenäisyyden alkutaipaleelta. Julian Assangen nimissä vuodetut dokumentit toimitettiin kontulalaisen ravintola Pub Parisin ovimiehelle joulukuun neljäntenä päivänä kenkälaatikossa, jonka päällä luki ”Teemun kumitossut”.

Laatikossa oli ostokuitteja (”tuššia 1 litra: 10 p.”), pesulalasku (”mahanesteiden puhdistus kelsiturkista 50 p”, päälle kirjoitettu punaisella kynällä: ”kuitattu 12/12 17, J. Castrén”) sekä joukko päivä- ja pöytäkirjoja ynnä muistioita.

7.12.1917 päivätty hyvin lyhyt promemoria valaiseekin mielenkiintoisella tavalla Suomen itsenäisyystaistelun vaietuinta tuokiota. Mitä tapahtui perjantaina 7.12. Armon vuonna 1917?

7/12 1917
kello 7:15 ip

Paikka: Arajärven residenssi (Museokatu 23)

Läsnä: Senaattorit Pehkonen, Talas, A. Castrén, Arajärvi, Setälä & Frey. Telefoonitse mukana Svinhufvud. Memorandumin kirjasi Frey.

Aihe: Eiliset

Keskusteltiin joulukuun kuudentena tehdyistä asioista. Ilmeisesti juhlaan oli ollut syytä, mutta muistikuvat olivat usvan verhoamat myös muilla kuin allekirjoittaneella. Poissa olivat useat senaattorit ja läsnäolijoillakin kuuluivat kuparisepät takovan otsaluiden alla.

Setälä totesi punssia kuluneen ”Porvoon mitalla”: Ei perkele, Hesarista luin, että eilen oli jotain asiaa eduskun…

Arajärvi: Malttaisiko veli olla laskettelematta vatsansa sisältöjä parketille?

Setälä: Pardon, käväisen toaletin puolella.

(Setälä poistui toviksi.)

Castrénin mielestä farmakologian tila Suomessa (Pehkonen: ”Itsenäisessä Suomessa!”) on tyydyttävä: Kotiapulaiseni sai ostettua aspiriinijauhetta heti aamulla.

Muut senaattorit yhtyivät Castréniin.

Castrén: Mutta samoin on laitani kuin Emilin (Setälä). Kalloni oli ratketa liitoksistaan ja mahalaukussani teutaroivat punssilasit kuin villit jukuripäät. Enkä lainkaan kykene palauttamaan ajatuksiini, mitä me teimme tähän tilaan joutuaksemme.

Talaan käsityksen mukaan seurue oli ollut eduskunnassa vielä päiväsellä, ennen iltapäivän teehetkeä. Käsitykseen yhtyivät Arajärvi ja Castrén. Allekirjoittanut liitti vakuudeksi mukaan laskun, jonka oli saanut Seurahuoneen hovimestarilta. Sen mukaan teetuokio oli päätetty korvata hehkuviinillä.

Tässä vaiheessa Setälä palasi ja pyysi saada käyttää telefoonia. Lupa myönnettiin.

(Setälä poistui toviksi.)

Pehkonen yritti ottaa osaa puheenpitoon, mutta nukahti.

Setälä: Veljet, Pehr (Svinhufvud) kertoi minulle, että Suomen valtiollinen itsenäisyys lopullisesti hyväksyttiin eilen.

Talas: Siis siksi Eero (Pehkonen) noin karjuskeli ennen vaipumistaan uneen.

Frey: Siis siksi olen ottanut kontolleni sadan markan punssilaskun Kämpistä.

Castrén: Hyvänen aika, mitä me olemme menneet tekemään?

Keskusteltiin itsenäisyysjulistuksen seurauksista. Todettiin, että asiaa pitää kosketella jossain muualla kuin Arajärven luona.

Arajärvi: Otin vapauden kutsuttaa vossikan.

Herätettiin Pehkonen.

Vakuudeksi:

A. Frey

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *