Rampa ankka lammikossa

† In memoriam

Puolustusministeri Stefan Erik Wallinin, s. 1967, poliittinen ura löydettiin kuolleena pääministeri Jyrki Kataisen hampaista tiistaina 20. maaliskuuta iltapäivällä. Kuolinajaksi on arvioitu noin 14.30. Ennen menehtymistään Stefan Wallinin poliittinen ura oli käynyt lyhyen, mutta tuskallisen eloonjäämiskamppailun jäätyään keskelle itse aiheutettua kärhämää.

Kuoliniskun lopulliseksi antajaksi ounastellaan presidentti Sauli Niinistöä.

Wallin sai paksuun poliittiseen nahkaansa fataaleja repeämiä jäätyään kiinni niin sanotusta muunnellusta totuudesta kommentoidessaan puolustusvoimain varuskuntaverkoston uudistamista.

Yksikään kansalainen ei odottanut, että Suomen ainoa ruotsinkielinen joukko-osasto, Uudenmaan Prikaati – tuttavallisemmin vain Dragsvik –, olisi lakkautuslistalla. Onhan yleisesti hyväksytty ajatus, että molemmilla kansalliskielillä järjestetty varusmieskoulutus on isänmaalle ja sen puolustukselle parhaaksi. Itse asiassa jopa laki edellyttää sitä. Vain kristillisnationalististen suomalaisuusjihadistien keskuudessa on ajateltu, että kaksi- ja ruotsinkielisten osallistumisessa Suomen itsenäisyyden turvaamiseen on jotain pahaa.

Koska vain poliittisen kentän hullusiivessä voidaan olettaa, että kuuluminen johonkin joukko-osastokiltaan tekee puolustusministerin jääviksi tätä joukko-osastoa koskevissa päätöksissä, Stefan Wallin luultavasti ajatteli asian olevan selvä viimeistään oikeuskanslerin lausunnolla.

Poliittisen uransa kannalta valitettavasti hän ei kuitenkaan huomannut olla koko asiassa avoin, vaan vetäytyi puolustusvoimain selän taakse, mistä hänellä ei ollut mahdollisuutta enää selvitä. Kielipoliittisen aspektin häivyttely ja siitä narahtaminen oli sikälikin turhaa, sillä Dragsvikin varuskunnan säilyttämiselle olisi ollut jopa aidot maanpuolustukselliset perusteet. Tätä mieltä on kapitalistinenkin tiedemies.

Ohjausrooliaan aluksi vähätelleiden väitteidensä takia Wallin joutui kiimaisten fennomaanien ohella myös kaikenlaisten poliittisten opportunistien, Johanna Tukiaisen fanien sekä lopulta verta haistaneiden toimittajien kynsiin.

Stefan Wallinin poliittista uraa jäävät kaipaamaan monet. Ennen kaikkea terve järki, maltillinen keskiluokka ja epäilemättä myös Pentti Oinonen (äär.), jonka täytyy kohta keksiä itselleen uusia viholliskuvia.

Kansalaisia kehotetaan kuitenkin vielä peijaisten keskellä muistamaan yksi asia: koko jupakassa on alusta asti ollut kyse vain ministerin luottamuksesta eikä koskaan mistään kieliriidasta.

Siunaustilaisuus pidetään 21.3.2012 kello 14.30 puolustusministeriössä (Neuvotteluhuone Kaarti, Eteläinen Makasiinikatu 8, Helsinki).

Ota osaa keskusteluun

19 kommenttia

 1. Tämä saattaa olla ensimmäinen askel myös koko hallituksen kaatumiseen johtavassa kehityksessä. Ihan rehellisesti, kun kerran Katainen on valmis viskaamaan jopa Wallinin susille, niin kokeekohan siellä kukaan muu tämän jälkeen olevansa turvassa?

  1. Odotamme huomista tiedostustilaisuutta kuumeisesti!

   Yritys on tietenkin vain saada Wallin ulos ja joku toinen RKP:n tyyppi tilalle. Kuinka RKP sen itse järjestäisi, se on toinen juttu. Nythän on tapana pitää puoluejohtajaa hallituksessa. Mutta kauhean vaikea olisi Wallinia enää näin tahriutuneena pitää hallituksessa, etenkin toisen päähallituspuolueen näyttävien ulostulojen jälkeen.

   Karmeat lehmänkaupat hallituskumppaneiden kanssa siihen silti tarvitaan. Demareilta tämä osoittaa erinomaista taktista silmää juuri kehysriihen alla. Ainakin näin maallikon näkökulmasta.

   Hallitustahan ei muuten voida kaataa, koska jytky ei ole oleellisesti pienentyntyt ja Keskusta on nousussa. Persujen kanssa ei liene mahdollista yrittää hallitusyhteistyötä, minkä PS:n johtajat itsekin tietävät. Kokoomus olisi tuomittu menemään yrittämään ehkä uutta hallitusta keskustalaisten tuella, mikä mm. kaataisi kuntauudistuksen heti alkuunsa.

   Valistuneempiakin arvauksia otetaan vastaan.

   1. Tämä nyt on pelkkää kyökkipsykologista arviointia iltasella, koska en oikeasti tiedä mitään RKP:n sisäisistä kuvioista. Mutta ounastelisin, että puolueen sisällä saattaa olla jonkinlainen piiritysmentaliteetti päällä. Raivoisa fennomaaninen reaktio Perussuomalaisten taholta lienee ehkä aiheuttanut sen, että RKP mieltää istuvan hallituksen ensisijaisesti suojaisaksi linnakkeeksi. Tässä tapauksessa Katainen olisikin nyt toiminut nuoremman puoluetoverinsa silmissä hieman bysanttilaisittain ja avannut sen portin. Miksi siis RKP:n pitäisi enää olla lojaali?

    Wallinia on verrattu Jäätteenmäkeen, mutta erona on se, että hänen omat joukkonsa ovat uskollisia, eivätkä aio vetää mattoa hänen altaan. Mutta puoluetta on kuitenkin nöyryytetty, puolueen puheenjohtajaa on nöyryytetty ja tilanne on hankala. Kataisen käyttäytyminen voi hyvinkin näyttäytyä petturuutena, etenkin kun pääministerin kommentti ”en saanut missään vaiheessa tietoa Wallinin ja Puheloisen keskusteluista” kuulostaa enemmänkin vain siltä, ettei hän ollut pahemmin edes järin kiinnostunut niiden yksityiskohdista. Ulkopuoliselle syntyy helposti sellainen vaikutelma että pääministeri on antanut puolustusministerille tietoisesti vapaat kädet ja luvannut Kokoomuksen ja pääministerin tuen.

    Tietysti sellaista ihmettä ei ole vielä nähty, että RKP lähtisi kävelemään hallituksesta, mutta tässä nyt on saatu nauttia kaikenlaisista muistakin poliittisista yllätyksistä viime vuosina.

    Voi myös hyvinkin olla todennäköistä, että SDP on kiinnittänyt huomiota siihen, että tässä tilanteessa mennään kehysriiheen vasemmistoenemmistöisellä hallituksella. Tässä tilanteessa olisi hallituksen hajoaminen aivan todennäköinen mahdollisuus, mutta katsotaanpa nyt tosiaan se huominen päivä ensin ja varmistutaan RKP:n hallitusaseman kohtalosta.

 2. Hei!
  Get a life!
  Tottakai on väärin, että ihmiset jää ilman työpaikkoja!
  Mutta niin vain Vaasasta, lopetettiin varuskunta ja tuttujen
  perheet jäi ilman töitä.
  Tällä hetkellä poikani palvelee Lahdessa ja on kaksikielinen!

  Ihmisviha tai jahtaaminen on väärin kuitenkin!
  Koittakaa jaksaa mutta tekstinväärennös on rikos!

   1. niinpä… olen puolueeton. Toivottavasti ei muita vihamielisiä tule vastaan!

 3. Suurin tragediahan tässä on se, että mikäli Wallin joutuu sivuun niin eduskunnan äärihullusiivelle jää sellainen kuva, että he ovat olleet oikeassa Dragsvikistä.

  Ilman RKP:tähän Kataisella on käsissään vasemmistoenemmistöinen hallitus. Tässä mielessä tämä voi demareiden operaationa olla hedelmällinen juuri kehysriihen suhteen.

 4. Ai niin, on muuten kyseenalaista voiko everstiluutnantti Niemistä luonnehtia ”kapitalistiseksi tiedemieheksi”. Eduskuntavaalien aikaisissa kyselyissä hän sijoittui oikeisto-vasemmisto-akselilla eniten paapuuriin Helsingin piirin kokoomusehdokkaista. Itse asiassa ei kovinkaan kauas reservin vänrikki Dan Koivulaaksosta.

  Lisäkuriositeettina heitettäköön, että Pirkanmaalla ehdolla ollut ilmavoimien entinen komentaja, kenraaliluutnantti Heikki Lyytinen veti puolestaan liberaali-konservatiivi-akselilla niin vapaamieliset tulokset, että jopa Anna Kontula oli häntä änkyrämpi.

 5. Joku viisas analysoi tilanteen näin:

  Jos valtaenemmistö kohtaa takaiskun niin syy halutaan laittaa vähemmistön syyksi, tai ainakin varmistua että vähemmistö kärsii enemmän kuin valtaenemmistö.

  Faktaa on kuitenkin se että TÄMÄ ON VAIN KATEELLISTEN JA KATKERIEN PANETTELUA. Dragsvikin n 600-1000 alokaspaikkaa ei mahdu Upinniemeen. Ei siis mitenkään vaikka KUKA TAHANSA VÄITTÄÄ MITÄ TAHANSA. SE EI SINNE MAHDU. MENIKÖ JAKELUUN? Öbikseen olisi rakennettava 10 miljoonan edestä taloja ja kasarmeja jos Dragsvik siirretään sinne eikä seillä ole tilaa sellaiselle. Tarkoitushan taisi olla säästää eikä tuhlata. Kyllä meidän yhteisessä pienessä yhteiskunnassa löytyy järkevämpää käyttöä rahoille kuin Timo Soinin pelleilyille.

  Tää möly on persujen kampanjointia ja politikointia.

 6. Perussuomalaisten puolelta tässä lienee kysymys politiikan teosta, ei aidosta maanpuolustustahdosta, vaikka muuta väittänevätkin. Ja tunnetusti perussuomalaisten politiikka on tavalla tai toisella aina kielipolitiikkaa.

  Ja Demareiden pitäisi olla ihan hiljaa. Urpilainen on itse jättänyt yhtä ja toista kertomatta kaiken maailman kreikkapaketeista.

 7. Jep, Öbikseen ei todellakaan mahdu Dragsvikin varusmiehet. Joka tapauksessa Dragsvikin ympäristössä on joukkojen sodanaikainen kalusto ja toimintaympäristö, miksi siis siirtää varusmiesten koulutuspaikka jonnekin muualle?

  Ihmettelen, miksi persuänkyröiden vaahtoaminen on mennyt näin kritiikittä läpi yleisessä keskustelussa.

  1. Koska kyseessä on SDP:n peliliike. Pelkkä persuöyhötys ei olisi saanut tätä kohua aikaan, sillä persut öyhöttävät aina kaikesta, etenkin jos siihen liittyy ruotsin kieli ja uhrina olemisen ilo.

   1. En kykene ymmärtämään demarien ajattelua. Palvelin itse laivastossa, eli Upinniemi on minulle tuttu. Mitä demarit siis haluavat? Dragsvikin varusmiesten siirtäminen Upinniemeen ei ole mahdollista. Ei ole muuta paikkaa, jonne heidät voitaisiin siirtää. Haluavatko siis demarit lopettaa rannikkojoukot? Ei rannikkojoukkoja voi kouluttaa sisämaassa.

    Miten toimittajille voi mennä läpi demarien ”peliliike”, jossa ei ole yhtään mitään järkeä? En keksi mitään muuta selitystä kuin kaikkien matalaotsaisimpien persujunttien kosiskelu. Demarit haluavat persujunttien äänet ja toimittajille he ovat kai tärkeitä lehden lukijoita?

 8. Jos demarit onnistuvat antamaan Wallinille potkut, valitaan uusi puolustusministeri ja uusi puolustusministeri tekee saman ratkaisun kuin Wallin, koska se on ainoa järkevä. Mitä sitten? – Sitten ajatteleville äänestäjille paljastuu koko tämän sirkuksen falskius.

  Toinen vaihtoehto on, että Dragsvik todella lakkautetaan ja toiminnot siirretään. Siirto tulee erittäin kalliiksi ja vastuuta siitä pallotellaan vielä kauan.

   1. En näköjään ymmärrä poliittista logiikkaa. Demarit Urpilainen ja Viitanen ovat julkisuudessa käyttäytyneet kuin idiootit ja se parantaa heidän asemiaan hallituksen sisällä? En ymmärrä myöskään toimittajien roolia. Uskottavuus, ainakin minun silmissäni, on mennyt sekä YLE:ltä että Hesarilta.

    Wallin on melko taitamaton väitteliljä. Hän olisi voinut julkisesti kysyä Urpilaiselta ”Onko sulla joku realistinen vaihtoehto?” ja sen jälkeen koko tämä demarinaisten rakentama ”skandaalikorttitalo” olisi kaatunut.

    1. Eihän kyseessä ole ”demarinaisten” juttu. Aivan yksinkertainen tilanne: Wallin narahtaa kiertelystä asiassa, jossa kiertely oli tarpeetonta, ja pahentaa asiaa puhumalla itsensä pussiin. Olisi aika hölmöä olla iskemättä hallituksen porvaririntaman heikkoon kohtaan juuri, kun kehysriihi on alkamassa. Tänään Wallin ymmärsi pyytää anteeksi – temppu, johon mm. perussuomalaisissa ei ole koskaan kyetty.

     Ja eihän Dragsvikillä mitään hätää ole. SDP:n Länsi-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen lukuisat ruotsinkieliset jäsenet (useat heistä naisia!) ovat rakastamasi varuskunnan puolella yhtä kiihkeästi kuin sinäkin.

     1. Minä en varsinaisesti ole Dragsvikin, vaan halvimman vaihtoehdon puolella. Minusta tällainen ”iskeminen” ja pelailu syö demarien uskottavuuden täysin.

      Dragsvik ehkä lakkautetaan joskus tulevaisuudessa, kun taloudellinen tilanne on parempi. Sekä Dragsvikin että Upinniemen varuskunnat ovat huonokuntoisia. Ne ehkä yhdistetään siinä vaiheessa kun merivoimien koulutukseen on riittävästi rahaa. Tämä on kuitenkin useiden kymmenien miljoonien hanke.

 9. Dragsvikin ja Upinniemen yhdistäminen voidaan tehdä myös halvalla, kunhan vain odotetaan ikäluokkien pienenemistä. Silloin ei tarvita kallista lisärakentamista.

  Minulle oli yllätys, että nykyisten väestöennusteiden perusteella tämä olisi mahdollista jo 2017.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *