Yleisradio ja Keskisuomalainen-konsernille kuuluva Etelä-Suomen Media ovat pitkästä aikaa koetelleet kykyjään kokemusjournalismin haastavalla saralla ja laatineet uutiset, joissa faktoja on täydennetty tai ne on kokonaan korvattu juurevien rivikansalaisten aidoilla tunteilla.

Tieteellinen totuus näet on sama kuin tiedeyhteisössä vallitseva konsensus – ja sehän tuo mieleen Korpilammen hengen, suomettumisen ja Neuvostoliiton. Pois mokoma tunkkainen kollektivismi, tilalle raikas mielipiteiden sateenkaari, jossa jokainen päähänpälkähdys edustaa yhtä totuusmolekyyliä kaikkialla kimaltavien totuuksien valtameressä.

Ajankohtaisen kakkosen Jari Hakkarainen laati tiistai-iltana 13. lokakuuta huolestuneen uutisen Forsmanin perheen karmeasta kohtalosta. Aivan tavallinen heteroseksuaalisen avioliiton jämäkälle peruskivelle pystytetty miehen, naisen ja kahdeksan lapsen merikarvialaisperhe kärsi arvoituksellisista oireista, kuten ”korvien lukkiutuminen, unettomuus, voimattomuus, päänsärky, pahoinvointi, epämääräiset kivut ja verenpaineen ja pulssin kohoaminen”.

Yleisradion artikkelin mukaan lääkärit olivat tyystin neuvottomia perheen pahoinvoinnin edessä, vaikka ambulanssia oli pihaan soitettu tavan takaa. Mystiset stressioireet hävisivät kuin tuhka tuuleen vasta, kun 1,5 kilometrin päässä Siikaisten puolella kuntarajaa sähköä jyllännyt Jäneskeitaan tuulivoimala ei enää näkynyt peruutuspeilissä.

Niin, tuulivoimala.

Murhemielin Ajankohtaisen kakkosen raportti Satakunnasta aloittaa niin kuin pitää. Tunne edellä:

Tuulivoimaloiden yleistyessä myös huoli niiden vaikutuksesta terveyteen on lisääntynyt. Lääkärit eivät osaa selittää tuulivoimaloiden lähistöllä asuvien outoja oireita. Pahimmillaan ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa, kun tuuliturbiinit ovat aloittaneet tuotantonsa.

Toisin sanoen tuulivoimalat aiheuttavat silkalla olemassaolollaan ”huolta”, jonka edessä ihmismieli on voimaton. Siinä ne valtavat valkoiset lavat pyörivät näkymättömien voimien liikuttamina. Tuottavat sähköä, vaikka päreet on keksitty. Ihmekös tuo, että syntyy ”outoja oireita”. Lopulta tuulivoimalat karkottavat kauhusta kirkuvaa väestöä sankoin joukoin hakemaan turvaa lähimmän hiilikasan katveesta.

Forsmanin perheen pahoinvointia ei käy kiistäminen. Niin on jos siltä tuntuu. Lääkärien avuttomuus oli pakottanut perheenpään suorittamaan diagnoosin omin konstein. Ahkeran tiedonhaun perusteella Forsman tuli ainoaan mahdolliseen johtopäätökseen:

Sillä perusteella mitä on asioita tutkittu ja selvitetty ja se mitä empiirisiä havaintoja voi kymmenhenkisen perheen kautta tehdä ja se mitä on kaveriperheitä, jotka kärsivät näistä samoista ongelmista, en näe mitään muita vaihtoehtoja kuin tuulivoimaloiden tuottama infraääni, matalataajuinen paineaalto.

Harmillista kyllä länsimainen lääketiede tai ainakin sitä paikallisesti edustava Pohjois-Satakunnan terveysvalvonta kieltäytyy tutkimasta asiaa tältä kantilta. Jostain käsittämättömästä syystä voimaloiden äänenpainetta mitataan vain ihmiskorvan kuuloalueella. Sen verran toimittajalla sentään on häpyä, ettei suoraan syytä viranomaisia salailusta, vaikka rivien välistä voidaan lukea hapanta tuhahtelua ”Suomen viralliselle kannalle”.

Asiaa koskevaa tutkimusmateriaalia on onneksi olemassa Suomen valtionrajojen ulkopuolella. Luojan kiitos Portugalista! Yleisradion tutkiva journalisti tavoitti Lusófona-yliopiston biolääketieteen professori Mariana Alves-Pereiran, joka oli törmännyt tismalleen merikarvialaisperheen kaltaiseen tapaukseen. Alves-Pereiran työryhmä perehtyi joitakin vuosia takaperin portugalilaisen hevostilallisen ja hänen eläinystäviensä oireisiin (muun muassa hevosten jalat olivat vääntyneet). He päätyivät lopputulokseen, jonka mukaan kyseessä on samanlainen ”vibroakustinen oireyhtymä” kuin aiemmin tutkituilla lentäjillä, trukinkuljettajilla ja teknikoilla. Tapaus oli Alves-Pereiran mukaan ensimmäinen tuulivoimalan aiheuttamaksi havaittu.

Tässä välissä on paikallaan kiittää Kaitselmusta siitä, etteivät merikarvialaisperheen lasten jalat sentään kokeneet samaa kohtaloa kuin surulliset portugalilaiset rotuhevoset.

Mikäli Ajankohtaisen kakkosen toimittaja olisi notkunut hetkenkään kauemmin Googlen ääressä, hän olisi huomannut, että hakusanat ”vibroacoustic disease” johtavat yhä uudelleen suoraan tai mutkan kautta samoihin tutkijoihin – Mariana Alves-Pereiraan ja Nuno Castelo Brancoon. Portugalilaisten uljas tutkijaryhmä on lähes yksin koko maailmassa taistelemassa alle viidensadan hertsin taajuudella tapahtuvaa äänialtistusta vastaan.

Ilmiön havaitsi myös The Australian and New Zealand Journal of Public Health, joka perehtyi tapaukseen kesällä 2013. How the factoid of wind turbines causing ‘vibroacoustic disease’ came to be ‘irrefutably demonstrated’ -artikkelissaan julkaisu seuloi vibroakustisesta sairaudesta + tuulesta kertovat 24 700 nettisivua, jotka veivät lopulta 35 itseviittauksia vilisevään artikkeliin, joista kaikki yhtä lukuun ottamatta johtivat samalle sylttytehtaalle.

Edellä mainittu tapaus tuulivoimaloiden tuhoamasta hevostilasta käydään myös läpi. Tuomio on tyly. Perheenjäsenten ja hevosten oireet olivat melko tavallisia ja siten selitettävissä useilla syillä. Artikkelin kirjoittajat myös toteavat, ettei muita alueen talouksia ole tutkittu, kuten olettaa sopisi.

Aihe ei vain sattumalta kiinnostanut Australian ja Uuden-Seelannin kansanterveystyön tutkijoita. Heillä oli oma ongelma asialistallaan. Kun näet tieteellisesti hatarasta asiasta tehdään poliittinen kysymys, sillä on oikeasti mittavia vahingollisia seurauksia. Näin on käynyt etenkin Australiassa, jossa maata hallitsevat kokoomuslaiset ovat leikanneet tuulivoiman tutkimus- ja kehitysrahoitusta raskaalla kädellä. Eräs tekosyy typerälle päätökselle oli väitetty infraäänialtistus.

Yleisradioyhtiö ABC:n ylläpitämä faktantarkistuspalvelu Fact Check otti heinäkuussa 2015 käsittelyynsä väitteen tuulivoimaloiden infraäänten terveysvaikutuksista. Se kävi läpi Australian liberaalidemokraattisen puolueen senaattorin väitteet ja murskasi ne: mitään tutkimusta tuulivoiman infraäänien terveysvaikutuksista ei ole, joten väite jää todistamatta.

Loppujen lopuksi Ajankohtainen kakkonen siis ratsasti tuulimyllyjä vastaan melko anekdotaalisin todistein: merikarvialaisen suurperheen isän musta tuntuu -analyysiä ei vahvista mikään taho ja ainoa, joka sen voisi tehdä, on patologinen itseviittaaja.

Ajatella, jos Suomenkin Yleisradiolla olisi faktantarkistuspalvelu.

Tarina tuulivoimaloiden hurjista terveysvaikutuksista on tutunoloinen. Siinä toistetaan samat hokemat kuin vaikkapa susihysteriassa tai maahanmuuttokritiikissä: Tuulivoimaloita rakennetaan holtittomasti eikä sitä voida estää. Ne tulevat melkein kotipihalle ja romahduttavat kiinteistön arvon. Ne vaarantavat lastemme ja kotieläintemme terveyden. Monikansalliset mediatalot ja kansainvälinen korkeakouluverkosto ovat mukana salaliitossa peittääkseen todellisen tiedon tuulivoimaloiden haittavaikutuksista. Jopa syylliset ovat samoja kuin petoeläinten suojelussa ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa. Vihervasemmistohan se on, tietenkin, luultavasti yhteistyössä globaalin kapitalismin kanssa.

Kertomuksen kyseenalaistaminen tosiasioita tivaamalla koetaan loukkaukseksi. Eniten mielensä pahoittaa toimittaja. Ja kuten tiedämme, tunteillakin on tunteet.

*

Infraäänillä hevosten jalkoja vääntelevien tuulivoimaloiden tarina sai samana lokakuun kolmantenatoista seurakseen Vantaan Sanomien uutisen Pakkalan asukastilaisuudesta. Aiheena olivat Vantaalle sijoittuneet 1 100 turvapaikanhakijaa.

Jo alkuperäinen uutinen tarjosi pientä vihjettä siitä, mitä tuleman pitää. Muuten melko maltilliseen artikkeliin oli saatu paikallisen asukkaan todistus, jonka mukaan kauppakeskus Jumbo olisi muuttunut turvallisesta rahantuhlauspaikasta jonkinlaiseksi Mad Max -dystopiaksi:

Jumbo on mennyt alaspäin. Se on kohta kuin Itäkeskus. Teini-ikäinen tyttäreni ei uskalla enää mennä sinne, sanoo Seppä ja kertoo lapsensa saaneen kauppakeskuksessa muutaman viikon sisällä peräänsä ehdotuksia, kosketteluita ja viheltelyitä.

Sanomattakin on selvää, että pakkalalaisen perheenäidin ”Itäkeskus” on mielikuvituksen tuotetta, luultavasti myös Jumbo. Mutta varsinaiseen tykitykseen Etelä-Suomen Median kaupunkilehdet pääsivät vasta seuraavana päivänä.

14. lokakuuta päivätty Vantaan Sanomat kertoo kristillisdemokraattisen kaupunginvaltuutetun suulla:

Vantaan vastaanottokeskusten turvapaikanhakijoista koostuvat miesporukat herättävät turvattomuutta Aviapoliksessa. Kaupunginvaltuutettu Maija Hurri (kd.) toi asukkaiden huolen esille hiljan valtuustoinfossa.

– Olen kuullut useilta kuntalaisilta, että Aviapoliksessa ollaan huolissaan alaikäisistä tytöistä. Vanhemmat eivät enää uskalla laskea heitä yksin Jumboon, koska siellä miesjoukot ovat heitä piirittäneet ja jututtaneet. Vanhemmat pelkäävät, että jotain ikävää voi sattua.

Hurrin tiedossa ei ole, että tyttöihin olisi käyty käsiksi. Seudulla liikkuvat miesjoukot aiheuttavat kuitenkin pelkoa.

Mikäli Hurrin lietsomasta pelosta suodatetaan pois kaikki epämääräinen kuulopuhe, jäljelle jää vain tieto siitä, että on miesjoukkoja. Hurri itsekin myöntää, ettei ole kuullut kehenkään kajotun. Sillä mitä todellisuudessa on tapahtunut tai jäänyt tapahtumatta, ei ole mitään merkitystä. Jos tuntee olonsa turvattomaksi, syynä ei voi olla ylivilkas mielikuvitus. Tätä vahvistaakseen toimittaja on tavoittanut nimettömän lähteen, joka tietää kertoa, että pelottaa niin maan perusteellisesti:

Nimettömänä pysyttelevä asukas kertoo, että ilmassa on suoranaista hysteriaa. Hänen mukaansa kansalaiset ovat vakavissaan perustamassa kodinturvajoukkoja naisten ja lasten turvaksi ja järjestämässä tytöille itsepuolustuskursseja. Asukkaan mukaan lukuisat, usein alaikäiset, naiset ovat kertoneet netissä kokeneensa ahdistelua.

– On kourittu, huudeltu, ahdisteltu sanallisesti. Jotkut kertovat, että heitä on seurattu Jumbossa miesporukalla ja kaupassa on ehdoteltu. Itseäni on videokuvattu ulkona.

Voiko noitavainoa enää selkeämmin ilmaista? Ei ihme, että paikalliset vihanhallintaongelmaiset ovat jo kokoamassa rasistista katupartiota, jonka tarkoitus on vainota erivärisiä kansalaisia.

Saman konsernin Helsingin Uutiset vääntää nupit yhteentoista omassa jatkojutussaan Pakkalan asukastilaisuudesta.

Lehti uutisoi otsikkotasolla täytenä totena, että ”Jumbossa asiakkaiden perään huudellaan, vihelletään ja kosketellaan”.

Nyt se siis on jo fakta.

Rempseästi lehti kertoo, että kauppakeskus on muuttunut jonkinlaiseksi Aleppoksi:

Työntekijät eivät uskalla enää lähteä iltavuorosta kotiin, kun Jumbon ympärillä parveilee turvapaikanhakijoita eli miehiä. Osa henkilökunnasta on alkanut käyttää taksia iltavuorosta tullessaan.

Muun muassa tällaista sai kuulla Vantaan Sanomat, kun se oli Pakkalan oppimis- ja informaatiotalo Pointissa järjestetyssä Naapurina turvapaikanhakijalle -asukastilaisuudessa.

Jumbossa asiakkaiden perään huudellaan, vihelletään ja kosketellaan. Asukkaiden lisäksi myös poliisin korviin on kantautunut tietoa, että tyttöjä tai naisia olisi lähennelty sopimattomasti.

Teksti on jo sulkenut pois mahdollisuuden, että turvapaikanhakijat olisivat omasta toiminnastaan vastaavia ihmisiä. He ovat ”turvapaikanhakijoita eli miehiä”, jotka ”parveilevat” kauppakeskuksen ympärillä kuin kuhnurit häälennolla. Samaan aikaan pahaa-aavistamattomat kuluttajat shoppailevat kaikessa rauhassa. Jostain syystä ympärillä roihuava kulttuurienvälinen sisällissota ei näy kuin salaisuuteen vihityille. Siis niin kuin jo kertaalleen lainatulle pakkalalaisrouvalle, joka vielä kerran vertaa Jumboa jossakin rinnakkaistodellisuudessa kiehuvaan Itäkeskukseen.

Etelä-Suomen Media saa kuitenkin puhtaammat paperit kuin Yleisradio. Vantaan Sanomat teki uljaan yrityksen faktantarkistamisen vaativassa ammatissa. Se lähetti sankaritoimittajansa aivan tavalliseen kauppaan puhumaan aivan tavallisille asiakkaille.

Asiakkaiden hämmentyneet reaktiot ovat kuvaavia. Ei ole ahdisteltu tai sitten on kuultu ystävän kautta jotakuta joskus vuosia sitten jossakin ahdistellun. Luultavasti tällainen optio ei ollut käynyt edes mielessä ennen kuin toimittaja kävi vihjaamassa.

Samaa sanoo tietysti myös poliisi, joka ei pamputa turvapaikanhakijoita vain siitä yksinkertaisesta syystä, että yksikään kaikista kymmenistä, sadoista ja tuhansista kaverin kavereista, joita nämä pakolaiset ovat ahdistelleet tai jotka he ovat kerta kaikkiaan raiskanneet, ei ole tehnyt rikosilmoitusta.

Voidaan melko turvallisin mielin todeta, että ongelmaa on liioiteltu, ellei sitä ole peräti tykkänään tuulesta tempaistu.

*

Infraäänien aiheuttamaksi luultu päänsärky, sydämentykytys, hikoilu ja unettomuus ynnä muut vastaavanlaiset vaivat ovat niin tavallisia, ettei niitä osaisi ilman kookasta maamerkkiä mihinkään yhdistää. Nocebo-efekti alkaa ottaa niskalenkkiä terveestä järjestä.

Samalla tavalla nuoriin ”parveileviin” miesjoukkoihin kohdistuva pelko ei ole mitenkään ratkaisevasti kiinni heidän teoistaan. Tutusta poikkeava ihonväri riittää leimaamaan sinänsä normaalin käytöksen ääriliikkeeksi. Nuorukaisten asiaton oleskelu, äänekäs häiriköinti, rintojen tuijottaminen, musiikin julkinen kuuntelu tai vaikkapa ylimielinen kävely eivät ole millään muotoa vain islaminuskoisille tai tummaihoisille varattuja ominaisuuksia. Asiasta voi jokainen halutessaan varmistua Suomen kaikkien yläkoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen liepeillä.

Yksittäinen kansalainen saa ilman muuta olla niin hysteerisen peloissaan kuin haluaa. Ei luulosairaus tai rasismi ole rikos. Näistä kertovat uutiset ovat toinen asia. Kun raportoidaan ihmisten tuntevan turvattomuutta tai pelkoa, pitäisi tehdä selväksi, että kyseessä on täysin subjektiivinen mielipide eikä mihinkään todelliseen ilmiöön perustuva objektiivinen totuus.

Aivan helvetin hyvä kysymys on silti, miksi kenenkään tunteista noin ylipäätään pitäisi tehdä uutinen.

Ota osaa keskusteluun

29 kommenttia

 1. Mites tuo sähköyliherkkyys, senhän tässä kaikkein ensimmäisenä paralleelina luulisi nousevan esiin?

  1. Se kävi heti mielessä, mutta kun kun Vesa Linja-aho on asiasta niin paljon kirjoittanut, ajattelin jättää tämän tontin hänelle. Loppujen lopuksi pointti kuitenkin on siinä, että esitetään tunteet ja mielipiteet faktoina.

 2. Vähäisellä tutkimisellani asiassa, en huomaa, että asiaa olisi mitenkään tutkittu. Jos näissä infraääni asioissa on jotain vaikutusta ihmiseen tai elukoihin, sitä ei ole tutkittu. Eli varmasti ei voida sanoa onko huuhaata tai ei ole huuhaata. Mieleen tuli äkkiä eräs tapaus, kun mummeli valitti huoltoyhtiöön ja tekniselle isännöitsijälle, että keittiöstä kuuluu piipitystä. Huoltomies kävi kuuntelemassa, eikä silloin kuullut mitään. Teki raportin tekniselle isännöitsijälle, ettei kuullut mitään. Asukas valitti uudelleen kahdestikin, jä lopulta isännöitsijä lähetti remonttimiehen käymään sanoen, että asukas kuulee ääniä tai on muuten jotenkin tärähtänyt. Ääniä ei kuulunut, mutta kaapiston yläpeitteiden takaa löytyi 2 linnun raatoa. Ulkoseinän tuuletusreikä oli ilman verkkoa, joten linnut olivat siitä sisään menneet, eikä ilmeisesti osanneet takaisin. Tuulimyllyasiat selviävät lopullisesti, jos oikeat ihmiset perehtyvät asiaan.

  1. Massa = energia, liike on energiaa jne. Vain energia voi vaikuttaa massaan ja sitä on oltava riittävästi jotta vaikutusta tapahtuu. Näin ollen on mielekästä tutkia vain sellaisia energiamääriä joilla voi edes teoriassa olla jotakin vaikutusta kohteeseen. 1,5 kilometrin päässä ”infraääntä” sykkivä tuulivoimala ei yksinkertaisesti kykene vaikuttamaan niin kaukana olevaan ihmiseen millään vaikuttavalla energialla. Jo kotistereokaiutin sykkii ”infraenergiaa” huimasti suurempia määriä.

   Sinänsä tällä ”infraäänellä” on tieteellinen perusta: kyllä sitäkin voi lähettää niin suurella voimalla että se häiritsee jopa tuon 1,5 kilometrin päässä. Niin häiritsisi samalla energiamäärällä lähetetty ihan tavallinenkin ääni. Kuitenkin tarvittava energiamäärä olisi melkoinen ja olisi suoraan pois tuulivoimalan tuotannosta – siinä tuulesta kerättyä energiaa muuttuisi ääneksi niin suuria määriä että se häiritsisi ihmisiä jopa 1,5 kilometrin päässä. Tuosta pääsee eroon yksinkertaisesti muotoilemalla voimalan lavat oikein. Olisi järjetöntä rakentaa tuulivoimala joka hukkaisi noin suuria määriä energiaa joka muuttuisi ”infraääneksi”.

   1. Jo 1980-luvulla on tutkittu ja mitattu miten tuulivoimala voi aiheuttaa matalataajuisen pulssin ja saada asuinrakennukset resonoimaan kilometrien etäisyydellä voimalaitoksista. Tuolloin turbiinit olivat hieman erimallisia mutta nyt Suomeen rakennetaan vielä suurempia.

    Ilmiö on kohtalaisen monimutkainen. Ennen väkeviä kannanottoja Suosittelen lukemaan läpi esimerkiksi Neil Kelleyn paperit vuodelta 1987. Tuossa Jannen blogin takana olevassa raportissa on ihan relevantteja viitteitä.

    Tuuliolosuhteita on monenlaisia eikä ilmiö aina esiinny

    1. Resonointi tuollaisen matkan päässä vaatii jo melkoista energiaa, ja se on helposti mitattavissa. Nykypäivänä ei resonointia ole havaittu.

     Tosin epäilen tuotakin väitettä melkoisesti. Edes lentokonemoottorin meteli ei saa rakennuksia resoinoimaan noin kaukana.

     Desibelitaulukko on logaritminen, eli jokainen desibeliaste tarkoittaa kymmenen kertaa suurempaa energiaa. Melu myös heikkenee suorassa suhteessa välimatkaan, olettaen että kahden pisteen välissä ei ole muita äänienergiaa vaimentavia elementtejä kuin ilma. Toisin sanoen edes yli sadan desibelin melu ei riitä tärisyttämään rakennusta 1,5 kilometrin päässä.

     Kuinka suuri siis pitäisi tuulivoimalan tuottaman äänienergian olla? Esimerkiksi Boeing 747-koneen moottorien suurin yhteenlaskettu työntövoima on reilut 1000 kilonewtonia. Siis moottorien voimalla voisi nostaa paikaltaan ilmaan 100 tonnia painavan esineen. Jotta voimalan melu tärisyttäisi taloja sen pitäisi olla vähintään tuota luokkaa, todennäköisesti vieläkin suurempi. Millä se tuollaisen energiamäärän muka tuottaisi? Sitäpaitsi johan silloin koko voimala irtoaisi maasta lapojensa voimasta.

     1. Väität, että melu heikkenee suorassa suhteessa välimatkaan. Se ei pidä paikkaansa matalien taajuuksien osalta.

      Väitit myös, että 1,5 kilometrin päässä ”infraääntä” sykkivä tuulivoimala ei yksinkertaisesti kykene vaikuttamaan niin kaukana olevaan ihmiseen millään vaikuttavalla energialla.

      Tuo ei pidä paikkaansa. Eli jo 1980-luvulla on nimenomaan osoitettu, että 2 MW turbiini voi häiritä ihmisiä pitkillä etäisyyksillä sisätiloissa. Yllätys oli matalataajuisen pulssin sisältämä energia. Tuolloin osoitettiin myös, että matalat taajuudet suodattava dB(A)-asteikko ei häiritsevyydeltään korreloi ihmisen ärsytyksen kanssa.

      Esim: Kelley, Neil Davis. A proposed metric for assessing the potential of community annoyance from wind turbine low-frequency noise emissions. No. SERI/TP-217-3261; CONF-871062-8. Solar Energy Research Inst., Golden, CO (USA), 1987.

      Suomessa kaikki tuulivoimalan melumittaukset on raportoitu dB(A)-asteikolla. Suomeen rakennetaan 5 MW turbiineja alle kilometrin päähän asutuksesta.

      Suomessa jopa maansa tuulivoimaloille vuokranneet valittavat yli kilometrin päässä, että tuulivoimala on kuin traktori pörräisi pihassa. Niin paljon savua, että Simon Chapmanin Nocebo-teoria menee aika vaikeaksi.

      Tuohon listattu monenlaista materiaalia:

      http://tuulivoimamelu.blogspot.fi/p/viitteet.html

      Tässä muutama poiminta eri osa-alueilta:

      Styles, Peter, et al. ”Microseismic and infrasound monitoring of low frequency noise and vibrations from windfarms.” Recommendations on the Siting of Windfarms in the Vicinity of Eskdalemuir, Scotland, Report to MOD/FTI/BWEA, 125pp (2005)

      Evans, Tom, Jonathan Cooper, and Vahid Alamshah. ”Analysis of wind turbine low frequency noise prediction accuracy.” INTER-NOISE and NOISE-CON Congress and Conference Proceedings. Vol. 249. No. 7. Institute of Noise Control Engineering, 2014

      Monimutkainen aihe.

   2. ”Kuitenkin tarvittava energiamäärä olisi melkoinen ja olisi suoraan pois tuulivoimalan tuotannosta – siinä tuulesta kerättyä energiaa muuttuisi ääneksi niin suuria määriä että se häiritsisi ihmisiä jopa 1,5 kilometrin päässä.”

    Tuulivoimatoimijat itse ovat tehneet melumallinnuksia, joissa 40 dB:n ääni kantautuu lähes 2 km:n päähän. Tämä energiamäärä on tietenkin pois tuulivoimalan tuotannosta. Ovatkohan nämä vähän hölmöjä, vai olisiko sittenkin kyse ääntä tuottavan lavan ja ääntä kantavan ilmakehän luonnollisestä ominaisuudesta?

    Äänet mallinnetaan vain 20 hertsiin asti. Onko Pelkosella esittää jotain syytä, miksi tätä alempaa äänenpainetta ei voisi syntyä tai miten paineaalto lakkaa yht’äkkiä olemasta jossain kohdassa ?

    1. Janne Salonen, ole hyvä ja noudata jatkossa fysiikan lakeja keskustellessasi.

 3. Tuulivoimalat ovat kasvaneet 230 metrisiksi jäteiksi kun Tanskan keskiarvo on 69 metriä. Meluongelmia on tutkittu monenlaisilla turbiineilla ja tulokset ovat moninaisia.

  Tuossa raportissa on haastateltu 12 perhettä, jotka valittavat samantapaisesta:

  http://janne1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205087-suomessa-mitattiin-tuulivoimaloiden-infraaanet-yli-10-kmn-paasta

  Aihepiiri on kiinnostava poikkitieteellinen tutkimuskohde. Yksittäisen tieteenharjoittajan näkemys kannattaa kuunnella, mutta kovin vahvaa kantaa ei sen perusteella voi ottaa.

  Tuuliteollisuudella on hyvät resurssit puolustaa omaa näkökantaansa. Suomessa on kuitenkin lunastettu monta haitoista kärsinyttä kiinteistöä ja tarjottu mittavia korvauksia. Jos mitään ongelmaa ei ole, niin aika outoa toimintaa.

 4. Vai on Keski-Vantaalla ollut maahanmuuttajanuorten liikehdintää. Eivätkö iltapäivälehdet ole vielä huomanneet asiaa? Nehän olisivat helposti voineet ”siirtää” Jumbon Itä-Helsinkiin. Ehkä Vantaan perussuomalaisten tulisi nyt ryhdistäytyä ja perustaa ”turvapaikanhakijoiden uhrien” tukipisteitä ainakin suurimpiin kauppakeskuksiin, jonne häirityksi tulleet voisivat tulla nimettöminä kertomaan, esimerkiksi siitä, että joku tummempi on katsonut liian pitkään. Onkohan pesäpallomailojen myynti karannut nousuun Jumbossa ja yleensä Vantaalla? Salohan on muistaakseni pesäpallokaupunki (vai oliko se sittenkin lentopallo-), joten siellä se käy kuin luonnostaan, että paikalliset perheenisät ovat alkaneet lenkkeillä iltaisin pesäpallomailojen kanssa.

 5. Tummia parveilevia maahanmuuttajamiehiä hysteerisesti tyttöjensä puolesta pelkäävät isukit ja äidit ovat henkisesti samalla tasolla kuin aikanaan noitia pelkäävät menneisyyden ihmiset tai nykyajan susihysterian kourissa olevat: heillä on täysin subjektiivisia pelkoja jotka eivät perustu objektiivisiin, realistisiin vaaroihin. Sellaista sanotaan joukkohysteriaksi, mutta onneksi sivistysvaltioissa ei ketään lynkata joukkohysterian vallassa olevien toimesta. Toivottavasti kansalaisten enemmistö säilyy järjissään ja sivistyneet ihmiset vallan kahvassa.
  Joskus se kahva on joutunut vääriin käsiin kamalin seurauksin…

  Tällainen ”kodinturvajoukkojen” tai muiden suojeluskuntien tai kaartien perustaminen vaikuttaa huolestuttavalta. Normaalissa oikeusvaltiossa ei tarvita järjestyspoliisin lisäksi tällaisia porukoita, joilla ei ole mitä tahansa jengiä enemmän valtuuksia puuttua toisten kansalaisten asioihin. Ei ainakaan oikeutta käyttää väkivaltaa, mihin tällaisten amatöörien puuhastelu tahtomattaankin voi johtaa.

 6. ”Kaasuputki” pilkkaa ja väheksyy ihmisten huolta ja kärsimyksiä, vihjailee että ne ovat keksittyjä ja joku kommentaattori nimimerkillä ”Örkki” vertaa asiaa sähköyliherkkyyteen. Sitten päästään näppärästi susihysteriaan ja maahanmuuttokritiikkiin, aivan kuin asioilla olisi jokin yhteys. Oikeastihan ihiset muuttivat pois omasta kodistaan ihan kiusatakseen tuulivoimateollisuuden trolleja.

  Nyt minä haluaisin tietää, kiistääkö kolumnisti sen että tuulivoimalat tuottaisivat infraääntä vai sen, että infraääni vaikuttaa ihmisten terveyteen? Ja jos kiistää, millä perustein? Mennäänkö tupakkateollisuuden tai ilmastodenialistien strategiaan, ”asiaa ei ole tarpeeksi tutkittu niin sitä ei ole”?

   1. Joni Pelkonen sanoo että ”sitä ei vaan ole” mutta ei perustele asiaa mitenkään. Se on kyllä metkaa, koska kukaan ei kiistä matalien bassoäänten kantautumista kauas. Jostain kumman syystä rajaa menee 20 hertsissä, sitä alempi i sitten kantaudu koska Pelkonen sanoo että ei.

    1. Tuossa on muuten Max Planck -instituutin tuore tutkimus infraäänien vaikutuksesta ihmisiin, linkki oli myös ylempänä viitatussa blogissani:

     http://waubrafoundation.org.au/resources/bauer-et-al-investigation-perception-at-infrasound-frequencies-by-functional-mri/

     Ovatko nämäkin maahanmuuttokriittisiä maasäteilypelkoisia homeopaatteja, tai miksi nyt asiasta kiinnostuneet hautaankin leimata?

     Kuulisin myös mielelläni, mikä on ”Kaasuputken” osaamistausta infraäänien kantautumisen arvioinnissa?

     1. Jaksamista blogistille.
      Salonen on täysipäiväinen tuulivoimalan vastustaja, jolla riittää kyllä virtaa väitellä vaikka koko yö. Nämä paiseita hevosen polviin saaneet asuivat siis kasitien varressa, ja tieltä kuului taatusti enemmän infraääniä päivin ja öin. Vaan muutto ensin 9 km päähän ei auttanut mamman oireisiin, edelleen sähköallergia oireili tuotantolukujen tahdissa. Eiköhän ole aika selvää mikä on tuulivoimalan infraäänien rooli tässä teatterissa.

     2. Tuo ei ole ”tutkimus infraäänien vaikutuksesta ihmisiin” paitsi sille seurakunnalle joka näitä ”tutkimuksia” keskenään levittää, vaan vastustajien webisaitille postattu yksittäinen todella lyhyt konferenssipaperi viime kesältä. Siinä sanotaan, että tutkimusryhmä sai vasteen aikaan matalilla taajuuksilla kovalla volyymillä. Teillä on parempaakin matskua kuin tämä, onhan.

 7. Aikanaan lääkärit suosittelivat savukkeita erityisesti lapsille, raskaana oleville naisille ja astmaatikoille. Ne olivat silloisen käsityksen mukaan terveydelle hyödyllisiä. Miksi? Koska tupakanpolton vaikutusta ihmisiin ei ollut tutkittu. Tilanne tuulivoiman ja infraäänen suhteen on kirjoittajan tekstistä päätellen
  sama.

  1. Tässä tapauksessa kyse olisi tupakasta, joka palaa kilometrin päässä raskaana olevasta naisesta tai astmaatikosta…

   1. Kun kahdeksan lapsen kanssa muuttaa pois isosta omakotitalosta, johon on sijoittanut kaikki rahansa, vain 70 neliöiseen kerrostaloasuntoon, niin se ei tapahdu mielijohteesta. Perheellä ei ollut mitään tuulivoimaloita vastaan kun ne rakennettiin. He olivat ehtineet asua talossa 7 vuotta ennen tuulivoimaloiden tuloa. Sairaalahoitoa vaatineet oireet tietysti laittaa etsimään syitä tapahtuneeseen. Kaikki mahdolliset asiat tutkittiin talossa. Ainoa asia mikä oli muuttunut oli tuulivoimaloiden tulo parin kilometrin päähän talosta. Mittauksilla pystyttiin havaitsemaan erittäin selviä piikkejä hyvin alhaisilla taajuuksilla jotka vastasivat tuulivoimaloiden lapojen pyörimisnopeutta. Läheisellä tiellä kulkevat rekat eivät näy infraäänispektrissä. On vaikea ymmärtää miksi perheen ahdingolle halutaan nauraa. Asia vaatii huomiota, tutkimuksia. Suomessa ympäristöhaittoja käsitellään tarkoin, tuulivoimaloiden haitat ja niistä rangaistus eivät voi olla poikkeus tähän.

   2. Tutustu tvky:n lehdistötiedotteeseen ja raporttiin tuulivoimaloiden infraäänistä.

 8. Eli et ole käynyt jumbossa samaan aikaan kuin nämä teinitytöt. huoh.. mene joskus katsomaan mitä siellä tapahtuu, puskistahuutelija niin ymmärrät

  1. Eivät käyneet ketkään muutkaan, mutta eipä se estänyt heitä kommentoimasta. Itse asun tietenkin Kontulassa ja asioin sekä päivittäin paikallisella ostarilla että muuten säännöllisesti tuossa parin kilometrin päässä Itäkeskuksessa – jota siis artikkelissa pidettiin (toistaiseksi) pahempana kuin Jumboa. Tältä pohjalta uskallan päätellä, että koska Itiksessä ei kertakaikkiaan ole mitään outoa tai pelottavaa, Jumbon on oltava oikea paratiisi maan päällä.

   Muuten, aika paksua huudella sieltä nimimerkin takaa toisia puskistahuutelijoiksi. Mikäs sinun naamassasi niin pahasti on vialla, ettei sitä voi netissä näyttää? Otsaan tatuoitu hakaristi?

 9. Arvoisat tuulivoimakriitikot, teidän pitäisi nyt keskenänne aivan aluksi sopia, mistä tässä keskustellaan. Jos yhdet väittävät tuulivoimalan tuottaman infraäänen aiheuttavan jopa fyysisiä muutoksia (mm. epämuodostumia) ja toiset puhuvat vain infraäänen aiheuttamasta ärsytyksestä, toista ei voi käyttää toisen perusteeksi.

  Kiitän joka tapauksessa palautteesta, joka on avannut suunnattoman mielenkiintoisen ikkunan yhteen melko tuntemattomaan alakulttuuriin ja sen tiedekäsitykseen.

 10. Voit kutsua ihmisiä miksi haluat, Jami Järvinen, mutta se kertoo enemmän sinun maailmankuvasta ja suhtautumisesta muiden ihmisten ahdinkoon kuin mitään muuta. Itse jään edelleen ihmettelemään miksi ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin puolesta puhuvat ovat niin suuri uhka joillekin.

  1. Uusiutumattomathan ne nimenomaan edesauttaa ihmisten ja luonnon hyvinvointia! Lisää hiiltä, turvetta ja öljyä vaan!

   1. Et kai ihan tosissasi tuollaista höpötä ? Tuntuu hyvin provosoivalta, tai sitten tietämättömyydeltä.

    Miten nuo ”uusiutumattomat ” ( joista alkaa olla jo puutetta…) sinun käsityksesi mukaan ”edesauttavat ihmisten ja luonnon hyvinvointia ” ? Hyvä nimimerkki turo87 , oisitko paremmin tässä perustella väittämäsi , jottei se olisi sekin vain tuulestatemmattua ”puskistahuutelua” ! Kuten tuo edellä oleva infraääniarkailu…

    En käytä kivihiiltä, turvetta tai öljyä jokapäiväisessä elintoiminnassani , en keittämiseen, puhdistukseen, lämmitykseen jne. välttämättömään ( muka ”edesauttamaan ihmisten ja luonnon hyvinvointia” ). En omista autoa enkä käytä muitakaan luontoa ja ympäristöä saastuttavia ja ihmistä todistettavasti sairastuttavia vempeleitä tai aineita.
    Eikä noiden ”uusiutumattomien ” käyttämättä jättäminen mitenkään estä elämästä hyvinvoivaa elämää! Päinvastoin, ilman niitä on helpompi hengittää raikasta ilmaa, liikkua luonnossa ja harrastaa siinä ohessa elvyttävää ja hyvinvointia edistävää kestävää ja uusiutuvaa kasvimaan ja puutarhan hoitoa. Eikä puhdas ilma ja juomavesi , ei ympärilläni oleva rehevä luontokaan ole huudelleet tuhoavien aineiden perään ! Luonto kun mieluummin rehottaa vapaasti ja melko lailla koskemattomana ja suhteellisen puhtaana…ilman noiden aineiden tuhoavaa vaikutusta.

    Olen tottunut käyttämään hyväksi mm.aurinko- ja tuulienergiaa.Ja nyt kun meillä on Ranskassa meneillään Pariisin ilmastokonferenssia edeltävä tehostettu kampanja uusiutuvien energialähteiden mm. tuuli-ja aurinkoenergian käyttämisen lisäämiseksi, niin harkitsen ainaki n yhden ”tuuliropellin ” sijoittamista tuonne taloni takaiselle rinteelle, johon käy voimakas dominoiva tuuli. En sentään ihan talon nurkalle sellaista viuhotinta aio pystyttää jo melun takia. Meillä kun voi vielä nauttia lähes täydestä hiljaisuudesta…luonnon ääniä kuunnellen.

    Tiedä jos vaikka saisi jo infraäänien pelosta vakavia psykologisia oireita ja vaivoja…! Paitsi että tässä lähistöllä on vuorilla hyvin tuulisilla paikoilla paljonkin tuollaisia tuulivoimaloita. Enkä ole havainnut niistä olevan haittaa. Lienevätkö liian kaukaisia…Ja uusia aioitaan rakentaa, vaikka väestö ensin suhtautui niihin ja niiden mahdollisiin vaikutuksiin epäilevästi. Epäilevä suhtautuminen tuulivoimaloihin on hälventynyt ,koska niistä saatu etu menee ainakin tähän mennessä niiden tuomien uskottujen haittojen edelle. Mutta mikäs ettei niiden mahdollisia haittavaikutuksia voitaisi tutkia. Mutta aina valitettavasti taustalla liikkuu monenlaista jo etukäteen kielteisesti suhtautuvaa lobbya, joiden eduntavoittelu ei käy yhteen tuulivoimaloiden tuottaman hyödyn kanssa.

    Näin metsästyskauden aikana noiden uusiutumattomien energialähteiden käyttämisen osuus ” ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edesauttamisessa” tulee ironisesti esille eräässä ranskalaisessa puutarhalehdessä olevassa piirroksessa nimeltä ”Ristiinmeno, STOP” : kuvassa metsästäjä uhkaa aseellaan käsiä ylhäällä pitävää sutta, joka huutaa ”ARMOA ! Olen sukupuuttoon kuolemassa oleva laji !”. Metsästäjän taakse hiipinyt ketturepolainen on lyömässä tätä isolla puumoukarilla, ja villisika ja karhu vaanivat puun takana… Metsästäjä vastaa sudelle : ” Mitä sitten ? Niin olen MINÄKIN ! ”
    On huomattava, että ranskalaisista vain 1% metsästää, ja metsästyksen vastustus saa yhä enemmän kannatusta. Ei vain metsästäjät ja luonnossa elävät eläimet ole häviämässä sukupuuttoon, vaan lopulta ketjun päässä oleva ihminen. Siis paljolti juuri noiden uusiutumattomien energialähteiden ansiosta. Sekö on muka sitä luuloteltua ” ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edesauttamista” ?
    Jotkut ovat susihysterian pauloissa, toiset pelkäävät tuulen voimaa!

    Minunkin silmään pisti tuo Ylen välittämä ” uutinen”. Anteeksi vain , mutta ajattelin että voi hyvänen aika, mitä ja miten Suomessa nykyään uutisoidaan, miten västölle tiedotetaan asioista! Jotenkin jäi kaivertamaan, mutta Jami Järvinenselkeytti asiaa ja ajatuksiani ainakin noitten ropellien osalta !
    Taidan laittaa ropellien lisäksi puhtaampaa energiaa tuottamaan muutaman aurinkopaneelin katolleni, koska aurinkoakin riittää katolle joskus ihan liiankin kanssa. Joskohan näin edistäisin osaltani minäkin ihmis-ja ympäristöystävällistä energiantuottamista….?Mutta kukapa valvoisi ja mittaisi millaisia vakavia infra- tms.ääni-tai säteilyhaittoja noista paneeleistakin tulisi ….uskaltaakohan edes kokeilla mitä hyötyä saisi …?

    Onneksi tässä lähellä ei ole teidän ostoskeskuksienne tapaisia ”vaarallisia paikkoja ”…ei tarvitse tyttöjen pelätä puskien takaa huutelevia kuiskuttelijoita ja kiusaajia tai mahdollisia raiskaajia…!

 11. Minä kuulin muutama vuosi sitten maalla ollessani (ja vain siellä!) The Hum -nimistä ääni-ilmiötä (katsokaa wikipediasta). Se kuulosti kuin jossain kaukana olisi dieseltraktori ollut tyhjäkäynnillä. Ääni oli jatkuvaa (24/7) eikä tuntunut tulevan mistään tietystä suunnasta ja kuulin sen ulkonakin tyynellä säällä. Häiritsevää (ja jopa raivostuttavaa) se oli nukkumaanmennessä, kun se kiinnitti huomiota muuten hiljaisessa mökissä. Minulle ei koskaan selvinnyt mistä ko. ääni tuli, mutta onneksi se kuului vain yhden kesän ajan.

  Olisi mielenkiintoista käydä nukkumassa muutama yö tuolla tuulivoimaloiden karkoittaman perheen talossa, että kuuluuko tai tuntuuko siellä jotain.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *