GJ 1214 b

Alkoholin sisunauttiminen on kielletty julkisilla paikoilla
Sisunautti Timothy "Timpe" Kopra on oivallinen henkilö lähetettäväksi ensimmäisenä uuteen maailmaan.

Käärmeenkantajan tähtikuviosta on aivan vastikään löydetty Maan kaltainen planeetta, ns. ”super-Maa” eli armasta kotiplaneettaamme kookkaampi kivinen kiertotähti. Osuvasti GJ 1214 b:ksi nimetyn planeetan läpimitta on arviolta 2,5-kertainen Maahan verrattuna ja massakin on 6,5 kertaa Maan massa, joten aivan pienestä pallosta ei ole kysymys. Sukkelasti planeetta kiertää punaisen kääpiötähtensä ympäri kerran 38 tunnissa.

6,5-kertainen massa? 2,5-kertainen halkaisija? Yksi vuosi on 38 tuntia? Ajatuskuviosta muodostuu kiehtova. Oikeasti, miltä asiat mahtavatkaan näyttää GJ 1214 b:n jumalaapelkäävän kansan keskuudessa?

  • Karpaasi Jari Isometsä sai eduskuntavaaleissa hämärää KMS-vaalirahaa 6 600 euroa. Se tarkoittaa GJ 1214 b:llä (ehkä tätä voidaan alkaa vain kutsua G:ksi?) 42 900 euroa vastikkeetonta tukea. Sillä saisi vaikkapa C-sarjan Mersun, jolla kelpaisi kiertää äänestysalueita. Etenkin, kun matkat olisivat 2,5-kertaisia. (Eivätkä edes olisi. Ympyrän kehän voisi tietysti yrittää laskea, kun halkaisija tunnetaan. Mutta ehkä tämän pikku pähkinän voimme jättää purtavaksi joululoman hiljaisiin hetkiin.)
  • G:n opiskelijat ovat onnellista kansaa: opintoraha olisi liki kaksi tonnia kuussa. Tosin maisterintutkinnon suorittaminen Raimo Sailaksen määrittelemässä tavoiteajassa, viidessä ja puolessa vuodessa, tarkoittaa maapallolaisittain reilua kahdeksaa päivää. Siinä ei paljon ehdi juopotella.
  • Dokaaminen sinänsä on ankaraa työtä. G:n keskiolut on yli 30-volttista.
  • G on rauhanplaneetta! Sodat tulevat niin kalliiksi, ettei siihen ole varaa kellään. Irakin sota maksaisi G:n 6,5-kertaisessa ympäristössä 12,35 biljoonaa dollaria. Se on hävyttömän paljon rahaa. Maapallolla sota on vaatinut amerikkalaiselta veronmaksajalta ainoastaan kaksi kertaa enemmän kuin kiivaasti vastustettu julkinen sairausvakuutus.

Pieni huono puoli G-planeetassa on. Sen pintalämpötilan arvellaan olevan jossain 200 celciusasteen tietämissä, joten vain intohimoisimmat saunojat tuntevat siellä olonsa kotoisaksi. Lisäksi eksoplaneetan sijainti 40 valovuoden päässä tietää sitä, että matka kestäisi tavallisella autolla suunnilleen 18 000 vuotta – olettaen että autossa on avaruudessa lentämiseen tarkoitetut lisävarusteet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *