Oikeus tuntea olonsa turvalliseksi on luultavasti tärkein kaikista oikeuksista. Tätä oikeutta on viime vuosina nakerrettu joka puolelta. Erityisesti naisten oikeus turvallisuudentunteeseen on kokenut raskaita iskuja.

Jos oikeus tuntea olonsa turvalliseksi on tärkein oikeus, tämän turvallisuudentunteen vähentäminen, saati poistaminen, on rikoksista vakavin. Rikoksen kataluutta syventää se, että rikolliset itse toimivat tässä oikeudenkäynnissä kantajina, syyttäjinä ja tuomareina.

Suomalaiset pelkäävät nyt enemmän kuin koskaan ennen. Me pelkäämme valtionvelkaa, susia, tuulivoimaa ja piru ties mitä, mutta ennen kaikkea me pelkäämme ulkomaalaisia – siis turvapaikanhakijoita – ja terrorismia.

Kasvaneen turvattomuudentunteen taustalla ei ole todellisen uhan absoluuttinen kasvaminen. Meitä on yksinkertaisesti vain peloteltu niin paljon kuin kehdataan. Ja kyllähän nuo kehtaavat.

Tämä kommentti muuten ei tarkoita, että ketään muka ei ahdisteltaisi, ryöstettäisi tai raiskattaisi, tai että kaikki pelot olisivat turhia. Kyllä ahdistellaan, kyllä ryöstetään ja kyllä raiskataan. Ja kyllä sitä tekevät ja kokevat kaikki väestöryhmät ihonväriin ja uskontoon katsomatta.

Eri asia on, kuinka todennäköisesti ryöstö, raiskaus tai murha osuu omalle kohdalle.

Kun laskeskellaan erilaisten väestöryhmien yli- ja aliedustuksia rikostilastoissa, unohdetaan ilmiselvä fakta: suomalainen on itse itselleen moninkertaisesti vaarallisempi kuin mikään ulkopuolinen uhka. Vuonna 2014 Suomessa tehtiin 790 itsemurhaa. Se on yli kymmenkertaisesti enemmän kuin murhia (78 kappaletta). Yksikään murha ei ollut terrori-isku. Kaiken järjen mukaan Soldiers of Odinin tulisi partioida meitä itseämme, ei tuntemattomia puskaraiskaajia vastaan. (Silti: myös itsemurhien määrä on koko ajan vähentynyt.)

Sananmukaisesti määriteltynä pelon kylväminen on terrorismia.

Suomen pahimmat terroristit eivät resitoi Koraanin vihasuuria rukoushuoneissaan. Todelliset terroristit ovat heitä, jotka eniten vetoavat pelkoihimme.

Terroristeja ovat julkisen velan kasvulla pelottelevat liikepankkien ekonomistit ja turvapaikanhakijoiden hallitsemattomalla seksuaalivietillä pelottelevat rasistit.

Terroristeja ovat laskevista levikeistään huolestuneet iltapäivälehtien päätoimittajat ja puoluekannatustaan maksimoivat populistipoliitikot sekä tietenkin puolueettomuuttaan korostavat tutkijat, jotka ovat koko turvattomuusnarratiivin keskeisiä arkkitehteja.

Terroristeja ovat jengitunnuksiinsa sonnustautuneet katupartiomiehet. Kun he jalkautuvat julkisille paikoille, he eivät lisää turvallisuutta, vaan päinvastoin korostavat uhkaa. He ovat pelottavia henkilöitä itsessään – eihän kukaan voi varmasti tietää olevansa turvassa heidän rotupuhtausvaatimuksiltaan – mutta myös säikyttelevät kyseenalaisen suojelunsa kohteita uskottelemalla, että kaikkialla vaanii kauheita ulkomaalaisia, jotka voivat minä hetkenä hyvänsä kenenkään toisen estämättä raiskata suomalaisneitoja; että ilman heidän jatkuvaa läsnäoloaan jotain kauheaa tapahtuu.

Terroristeja ovat poliisit, jotka toistavat äärirasististen nettijulkaisujen villit huhut ”poliisin tiedustelutietoina”. Tämäkin terrorismi toimii kahdella rintamalla. Vahvistamalla pahantahtoiset ja usein rikkinäisen puhelimen moneen kertaan vääristämät nettijuorut poliisi saa monet tasapainoisemmatkin ihmiset uskomaan mielettömiin salaliittoihin. Samalla poliisi heikentää omaa uskottavuuttaan niissä kansalaisissa, jotka haluaisivat edes virkavallan pitävän kiinni faktoista.

Terroristeja ovat tasavallan presidentti ja pääministeri, jotka hyväksyvät poliisien ja populistitoimittajien vahvistamattomat väitteet totuuksina.

Suuri kysymys on, miksi hyväksymme yltyvän pelon. Miksi emme vaadi mediaa, poliitikkoja ja elinkeinoelämää lopettamaan pelko- ja vihakampanjoitaan? Miksi poliisi haluaa lietsoa pelkoja eikä valaa öljyä laineille?

Nimittäin kohta pelko on johtamassa siihen, mitä pelottelijat väittävät torjuvansa. Hurskaat puheet ja vaatimukset naisrauhasta kääntyvät itseään vastaan, kun naiset pakotetaan pelkäämään jokaista kadunkulmaa ja lumikinosta. Presidentistä katupartiolaisiin kaikki nämä huolestuneet ”tolkun ihmiset” – kaikki miehiä – ovat rajaamassa naisten vapautta. He tekevät kaduistamme turvattomia sanomalla niitä turvattomiksi.

Maassa, joka ylpeilee pitkällä ja vankalla tasa-arvokehityksellään, naiset pysyvät kotilieden ääressä oman pelkonsa kahlitsemina.

Yhdysvaltain pitkäaikaisin presidentti Franklin D. Roosevelt sanoi virkaanastujaispuheessaan maaliskuussa 1933 tämän:

So, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is…fear itself — nameless, unreasoning, unjustified terror which paralyzes needed efforts to convert retreat into advance.

Vapaasti suomennettuna:

Aluksi haluan vakuuttaa vankan käsitykseni olevan, että ainoa asia, jota meidän on pelättävä, on… pelko itse – nimetön, järjetön, perusteeton kauhu, joka halvaannuttaa tarvittavat toimet, joilla perääntyminen voidaan kääntää etenemiseksi.

Läkkä ääreen, saatana.

Ota osaa keskusteluun

16 kommenttia

 1. Olenkin miettinyt, että mikä ihmeen salaperäinen ( salaperäisyytensä takia pelkoa aiheuttava ) ja jäytävä ( yhteiskuntaa rappeuttava ) sairaus suomalaisia vaivaa nykyään.
  Jami Järvinen , annat vastauksen kysymykseeni !
  Vaikka olenkin aavistellut juuri tällaisen vaivaavan urheaksi ja sisukkaaksi uskottua kansaa, ja käsittänyt mistä tämä vaiva on saanut alkunsa ja miten se leviää, niin kiitos kuitenkin sen selkeyttämisestä !

  Mutta mikä lääkkeeksi ? Vaivan aiheuttajan poistaminenko , siis pois näköpiiriostä sudet, maahanmuuttajat, velkataakka, katupartiot, ja lopulta kaikki suomalaiset , jotka itse pelkoa synnyttävät ja ylläpitävät ? Lopettaisiko valtiovallan itsensä aikaansaama ,pelon ja turvattomuuden ilmapiirin levittäminen tuon sairauden kokonaan ? Kunhan ensin löytyisi nopeasti jonkinlainen sairauden oireita helpottava lääke, ja sitten taudin kokonaan hävittävä rohto. Tuntuu vain siltä, että taudin etenemistä ei halutakaan jarruttaa….

 2. PS tarkennus edelliseen:
  piti kysymäni, että l:
  Lopettaisiko valtiovallan itsensä aikaansaama ,pelon ja turvattomuuden ilmapiirin levittämisen lopettaminen tuon sairauden kokonaan?

 3. Kuvaat osuvasti pelkojemme todellisuutta. Myönnän, että kuulun pelkääjien joukkoon. Minua pelottaa tämä taloudellinen ja kulttuurinen hulluus, jossa juuri nyt elämme. Hulluus on pelottavaa, se on niin arvaamatonta.

  Pelon ilmapiirin, turvattomuuden ja kaikenlaisen epävarmuuden lietsominen on yhä enemmän ongelmamme. Pelko toimeentulosta, pelko työpaikan menettämisestä, pelko lastemme pärjäämisestä, pelko tulevaisuudesta. Me menetämme uskomme ja luottamuksemme yhteiskuntaamme, toisiimme ja itseemme tässä hullun myllyssä, jossa viha, iva ja uho saavat jakaa epäluottamusta ja järjettömiä ongelmien ratkaisuehdotuksiaan, joissa ei ole päätä ei häntää.

  Suurin pelon levittäjä on hallitus, joka ei anna minkäänlaista arvoa kansalaisille, joiden puolesta sen pitäisi töitä paiskoa. Sen sijaan, että ongelmiin oikeasti tartuttaisiin, kansalaiset laitetaan tappeleman keskenään olkimörköjä vastaan.

  1. Eeva,
   sinun pelkosi ei ole sairaalloista paranoiaa, vaan ihan normaallia tervettä huolestumista.Ja olet sen aiheuttajankin tunnistanut.

   Hajoita ja hallitse on hyvin vanhan hallitsemismenetelmä.

 4. Pelon kollektivisoinnilla hallitaan monia valtioita. Levitetään pelkoa oletettua ulkoista vihollista kohtaan, tai vallanpitäjien sisäpoliittisia tavoitteita oikeutetaan sillä, että muuten ”meidän” käy huonosti tai viimeistään meidän lapsillemme käy huonosti. Pelon nostattamisella eliitti yrittää vahvistaa omaa valtaansa. Isänmaallisuus otetaan uusiokäyttöön poliittisena leimakirveenä. Sitä joko ollaan isänmaallisia, tai sitten ei. ”Väärä” poliittinen mielipide ei ole isänmaallisuutta eikä sen julkinen esittäminen ”vastuullisuutta”. Näin se menee, kun ihmisiä jaetaan karsinoihin, tällä hetkellä Suomessa ”tolkun ihmisiin” ja ”niihin muihin”.

 5. Antti,
  Onhan sitä pelkoa levitetty Ranskassakin, ja hallitus on yrittänyt saada siitä ihan kollektiivista.On säädetty hätätilalaki sun muuta, ja sen julistamisesta aiotaan nyt tehdä perustuslakiin kirjattua jatkuvaa oikeutta rajoittaa ihmisoikeuksia ”tarvittaessa”. Tarve riippuu kuitenkin kulloinkin vallan kahvaa pitävistä, ja tuollainen jatkuva hätätilalaki saattaa joutua sellaisten aseeksi, joilla ei ole aikomustakaan noudattaa sääntöjä tai kohdella kaikkia ihmisiä tasavertaisesti…!
  Kuitenkin meillä on jonkin verran enemmän syytä olla peloissamme, sillä olemme jo usein joutuneet sen todellisen terrorismin kohteeksi. Vaikka emme näytäkään pelkoa, niin kyllä se epävarmuus turvallisuudesta kaivaa monen mieltä meilläkin, eikä läheskään aina todellisista syistä johtuen. ”Tolkuttomia” ihmisiä on nyt joka puolella Eurooppaa….

 6. On olemassa tervettä pelkoa ja sitten on hysteeristä pelkoa ja joukkohysteriaa, johon ihminen laumaeläimenä helposti joutuu. Joukkohysteria on suhteetonta pelkoa asioihin tai ihmisiin tai ihmisryhmiin, jotka eivät ole vaarallisia tai eivät uhkaa joukkohysterian kouriin joutuneita laumaihmisiä, paitsi hysteeristen subjektiivisissa peloissa.
  Kaikki syy tai pahuus heijastetaan syntipukkeihin joiden syytä kaikki paha on, niinpä keskiajan paiserutto oli tottakai juutalaisten syytä, tai Saksan talouskriisi 30-luvulla. Nykyisin syntipukin roolissa ovat toiset asiat ja ihmiset, mutta mahdollinen järki puuttuu peloista ja hysteerisuudesta nykyisinkin.
  Vallan yksi keino hallita on pelon lietsonta ja epämieluisia ajatuksia esittävien leimaaminen vaikka ”vaarallisiksi” mahdollisiksi terroristeiksi tai jotenkin moraalisesti epäilyttäviksi ihmisiksi, jotta saataisiin aikaan moraalipaniikki ja heidät sysättyä ikään kuin heimon ulkopuolelle.
  Totalitaariset diktatuurit toimivat näin ja myös USA; heillä on termikin tällaiselle, ”neutralointi” joka tarkoittaa maineen mustaamista tai äärimuodossaan fyysistä neutralointia.
  Vaikka oikeasti vaarallisia terroristeja onkin liikkeellä, joku tolkku pitäisi peloilla olla kansalaisilla ja poliisilla, ettei syyttömiä syyllistettäisi ja leimattaisi. Kun ”syyllisiä” ja ”pahoja” ihmisiä aletaan vainota ja internoida, eikö sellaisesta ole lähihistoriasta karmeita esimerkkejä. Tai Guantanamo, jossa pidetään syyttömiäkin häkissä varmuuden vuoksi. Vastoin kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, mutta USA:lla onkin nyt uudet pelisäännöt, jolloin kaikki on heille sallittua.

 7. Pelkojen helvetti ? Tähänkö ollaan tultu?

  Pelko on ollut kautta aikain poliitikkojen oiva työkalu. Vahvistamalla pelkotiloja voidaan luoda illuusio suojelijasta (turvasta). Kaikki poliittiset liikkeet käyttävät ihmisten pelkoja hyväkseen.

  Vasemmisto pelottelee kapitalismilla, ja oikeisto sosialismilla ja kommunismilla.
  Uskonnolliset puolueet pelottelevat kansalaisia muilla uskonnollisilla liikkeillä ja yleisellä moraalikadolla mikäli Jumala hylätään.

  Nationalistiset liikkeet pelottelevat kansalaisia maahanmuuttajien invaasiolla, ja sitä kautta tulevalla alkuperäisväestön etujen menetyksellä.
  Vihreän Liikkeen kannatus on saatu aikaan pelolla, että maailma hukkuu paskaan

  Kaikkien poliittisten puolueiden yhteinen pelonaihe on vapaus. Vapaa, itsenäisesti ajatteleva, kansalainen on kaikille puolueille demoni. Poliitikkojen mielikuviin hiipii mielikuva vallanmenetyksestä, sillä vapaata ihmistä on vaikea hallita.

  Edelläkuvaamani poliitikkojen luoma Pelkojen Helvetti saa aikaan sen, että kansalainen tuntee toivottomasti sekaantuneensa pelkojen kaaokseen ja odottaa liikuttavan kärsivällisesti, että asiantuntijat ratkaisevat mitä tehdä ja minne mennä.

  Aina peloilla on hallittu. Informaation (= pelkojen) lisääntyminen on aiheuttanut sen, että nykyajan yksilölle on hyvin tyypillistä kyynillinen ja epäileväinen suhtautuminen kaikkeen poliittiseen toimintaan. Kansalainen lannistuu, eikä uskalla itse ajatella ja ratkaista. Tuloksena on joko passiivisuus, tai valinta peloista ajankohtaisin, ja parhaiten ”markkinoitu”.

  Toisinaan tuo pelottelu saa aika koomisiakin piirteitä: Suomi on kuin sammakko, joka ei ymmärrä hypätä kuumenevasta vedestä ennen kuin on myöhäistä.

  Näin kurnutti pääministerimme Juha Sipilä (kesk.) halutessaan kuvata Suomen taloustilannetta valtiopäivien aloituskeskustelussa tiistaina eduskunnassa.

  Raamatussa puhutaan vertauksista.Sipilä on ilmeisesti ollut tarkkana lestadiolaisseuroissa. Nyt hän jakaa tuota saamaansa oppia meille valtiopäivien avajaisissa.: Kun paha pääsee vaikuttamaan ihmisen mieleen, se vääristää totuuden niin, ettei ihminen enää tiedä, mikä on oikein ja mikä väärin. Tähän sopii keitetyn sammakon vertaus. Kun sammakko tottuu kuumuuteen vähitellen, se ei hyppää keittovedestä pois ja lopulta se kuolee. Jos sammakko laitettaisiin suoraan kuumaan veteen, se loikkaisi heti tiehensä. Mekin totumme vähitellen vääryyteen niin, ettemme enää sitä vääryydeksi huomaa.

  Raamatussa, kristinuskon pyhässä kirjassa on reilusti yli sata mainintaa sammakoista … , eikä vähiten siksi, että sitä käytetään usein pahuuden vertauskuvana.

  Sammakoiden tärkein rooli Raamatussa on toimia Egyptin toisena vitsauksena (2 Moos 7:25-8:11). Mooses ja hänen veljensä Aaron koettavat kiristää faaraota päästämään Israelin kansan vapaaksi nostattamalla sammakoita Egyptin puroista, kanavista ja lammikoista niin paljon, että ne tunkevat jopa faaraon palatsiin, makuuhuoneeseen ja vuoteeseen saakka ja täyttävät koko Egyptin maan.

  Kaiken kaikkiaan matelijat ja sammakkoeläimet eivät siis Raamatussa ole kovin kovassa kurssissa. Raamatun antama heikko kuva herpeistä on varmasti yksi syy monien ihmisten tuntemaan käärme- ja matelijakammoon.

  1. Tuon saman sammakko-vertauksen kuulin noin 50- vuotta sitten eräässä pohjois- suomalaisessa pirtissä. Naapurin isäntä oli harras lestadiolainen . Hän piti sunnuntaisin pyhäkoulua kylän kakaroille.

   Minut sai sinne menemään ystäväni Erkki, joka kertoi, että isännän tytöt jakoivat oppitunnin jälkeen viinirypäleitä kuuliaisille opetuslapsilleen. Viinirypäleet olivat minulle ennen maistamaton herkku. Ne kiehtoivat ja arvuuttelin mielessäni kuka isännän kauniista tyttökatraasta minulle niitä tarjoilisi: Maria, Martta, Eeva , Rakel, Rebekka vaiko peräti ihailemani Saara.

   Isäntä kertoi juuri tuon saman sammakko- tarinan meille pojille : Pojat , jotka itseään ” hypelöivät” mielihyvän tähden tulevat kokemaan sammakon kohtalon….Kun paha pääsee vaikuttamaan ihmisen mieleen, se vääristää totuuden niin, ettei ihminen enää tiedä, mikä on oikein ja mikä väärin. Tähän sopii keitetyn sammakon vertaus. Kun sammakko tottuu kuumuuteen vähitellen, se ei hyppää keittovedestä pois ja lopulta se kuolee.., ja joutuu Helvetin tuleen….

   Niinpä, rakkaat lapset: Tietäkää, että se on synti. Tie Jumalan yrttitarhaan käy vain kieltäytymisen kautta. Rukoilkaa anteeksi pahoja aikomuksianne ja ajatuksianne.., niin teillä on vielä mahdollisuus päästä taivaalliseen paratiisiin, jossa viini ja manna virtaavat…

   Pyhäkouluni jäi tuohon yhteen kertaan. Viinirypäleet olivat pettymys ja Saarakin tarjosi rypäleitään Markulle.

   Olin tuolloin alle 10- vuotias enkä vielä ymmärtänyt ” hypelöinnistäkään” mitään, mutta jonkinlainen trauma tuosta kokemuksesta jäi: Vielä tänä päivänäkin, kun näen viinirypäleitä S-marketin hedelmäpöydällä, niin mieleeni nousee masturbaatio.
   Helvetissä tavataan..?

   1. Samuli Paronen:
    Välineet ne tuloeroja tekee rosvoillakin: toisella sorkkarauta ja tiirikka, toisella Jumala ja laki.

   2. Show must go on,
    Minäkin tunnen muutaman lestadiolaisperheen sieltä pohjoisesta, tämän uskonlahkon perinteiseltä vaikutusalueelta. Näissä perheissä ei rajoiteta lasten syntyvyyttä uskonnollisista syistä. Olen tuottanut eräältä tällaiselta koirankasvattajaperheeltä yhden metsästyskoiran pennun Ranskaan. Koirien kasvattaja lestadiolainen ei rajoita (kasvatettavaksi tulevien ) ihmislasten syntyvyyttä uskonnon vaatimusten mukaisesti, mutta hän kylläkin rajoittaa kasvattamiensa koirien syntyvyyttä ja valvoo niiden laatua. Uskonto kieltää tappamisen, mutta lestadiolaiset metsästäjät tappavat puolustuskyvyttömiä villieläimiä. Ja uskollinen metsästyskaveri ( koira ) voidaan kiivastuksissa harkitsematta tappaa sekin, jollei se jahdissa täysin vastaa metsästäjän toivomuksia !
    Koirankaan ei kovin kannattaisi luottaa varsinkaan uskonlahkojen kyllästämiin ihmisiin.Nämä kun voivat olla hyvin ristiriitaisia toiminnassaan. Teot eivä aina loveudu hyvin puheiden kanssa.

    Muistini lokeroihin on jäänyt tapaus vuodelta 1972. Tuolloin erään Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosastolla kuulin synnytyslääkärin kollegalleen osoitettua tympääntynyttä puhetta siitä, miten hänen oli synnytyksen yhteydessä pakko poistaa koko kohtu eräältä lestadiolaisuutta tunnustavalta naiselta. Lääkärin mukaan kahdeksannen keisarinleikkauksen jälkeen tämän naisen kohtu oli niin repaleinen, ettei se olisi kestänyt mahdollisesti tulevaa yhdeksättä raskautta. Nainen ei nimittäin vieläkään halunnut käyttää mitään ehkäisykeinoja, koska hänen uskomuksensa mukaan lapset ovat ”Jumalan lahja”, ja niiden maailmaantulon estämisestä Jumala voi rangaista !
    Ajattelin silloin vanhan sanonnan tavalla : voi taivahan luoja! Onkos tämä sitten sen ihmisen, NAISEN kunnioittamista ? Vai eikö nainen olekaan ihminen samalla lailla kuin mies?

    Kaikenlaisten maallisten pelkojen lisäksi meille syötetään ”taivaallisista” syistä johtuvia pelkoja !
    En tiedä, ovatko lestadiolaisten käsitykset näistä asioista muuttuneet, vai ovatko ne ne vieläkin yhtä vanhoillisen taantumuksellisia ?

 8. ”Terroristeja ovat tasavallan presidentti ja pääministeri, jotka hyväksyvät poliisien ja populistitoimittajien vahvistamattomat väitteet totuuksina”. Olisi mielenkiintoista kuulla mitä nämä ”vahvistamattomat väitteet” ovat. Sepittäisikö esimerkiksi poliisi muka esimerkiksi kokonaisen tarinan Helsingin uudenvuodenyön tapahtumista? En jaksa uskoa siihen. Todennäköisempää on, että tapauksesta on tullut kokoaan suurempi mediassa mutta se on silti jossain muodossa oikeasti tapahtunut. Kuten Kölnin tapahtumat osoittivat, turvapaikanhakijamiesten keskuudessa on seksuaalirikosongelma. Tietenkään sitä ei pidä yleistää kaikkiin turvapaikanhakijamiehiin eikä liioitella mutta ei myöskään vähätellä sillä, että kyllähän se kantaväestökin tekee rikoksia.

  Taharrush gamea lienee todellinen ilmiö ja siihen on syytä puuttua kuten kaikkiin muihinkin rikollisiin ilmiöihin. Ei pidä ajatella niin, että joidenkin turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista saisi huolestua vasta sitten kun kantaväestö on putipuhdasta. Tästä blogista saa sen käsityksen, että turvapaikanhakijoihin kohdistuvia pelkoja luo jonkinlainen poliisin, hallituksen ja populististen iltapäivälehtien salaliitto. Kuitenkin tyhjästä on paha nyhjäistä ja pelotkin yleensä pohjautuvat todellisuuteen. Blogin sanoma on se, että ei pitäisi antautua pelolle. Siitä olen samaa mieltä.

  1. Vähätelty ei ole mitään. Vaatimus liioittelun vähentämisestä on vain pyrkimystä järjenkäyttöön. Tällä hetkellä yhdenkään ns. kantasuomalaisen riski joutua joukkoraiskaavan turvapaikanhakijajengin uhriksi on niin teoreettinen, ettei siitä ole mitään järkeä olla huolissaan.

   Jos ”yksikin tapaus on liikaa”, meillä on edelleen käsissämme tuhatkunta ”liikaa tapausta” per vuosi. Sekä useita tuhansia tapauksia, joista ei tehdä ilmoitusta ja joissa syyllinen on tavallisesti oma puoliso.

   Poliisin kertomus uudenvuodenyöstä on muuttunut koko ajan. Myös Kölnissä. Kaikki tuki ja voimia ahdistelun, saati raiskausten, uhreille, mutta heitä tai ketään muutakaan ei auta mikrogrammaakaan tapahtuneen selittäminen jollakin villillä salaliitolla, josta ei ole pitäviä todisteita. (Tuorein tieto on Belgian ranskankielisen yleisradion uutinen, jonka mukaan Kölnissä pidätetyistä 58 epäillystä 55 ei ollut turvapaikanhakijoita.)

   Mutta ennen kaikkea: pelkoa ei saa lietsoa, se on terrorismia.

  2. Kaikki pelot eivät pohjaudu todellisuuteen sikäli että osa niistä on irrationaalaisia ja aiheettomia,
   Psykiatriassa sääntönä on suhtauduttaessa hysteerisiin ja harhaisiin ihmisiin, ettei heidän pelkoihinsa ja harhoihinsa mennä mukaan, vaikka toisaalta järkevä rauhoittava puhe ei heihin tehoa, oli sitten kyseessä yksittäisen ihmisen tai ihmisjoukoissa ilmenevä harhaisuus.

 9. Hyvä, että kerroit, nimim. Show must go on, tuon sammakko-vertauksen taustaa. Mielenkiintoista.
  Pelolla kasvatettu pääministeri osaa tietenkin käyttää paitsi oppimiaan hienoja vertauskuvia, myös itse pelkoa ja sen lietsomista kansansa johtamiseen.

  Jokaisella on taustansa … ja jokaisen pitäisi siksi se myös itse tunnistaa, jos haluaa oikeasti ajatella eikä vain tuhertaa ”tolkullisesti” omissa ”tolkuissaan”.

 10. Se meni lähes oikein, että absoluuttinen turvattomuus ei ole noussut. Todellisuudessa on, mutta niin vähän, ettei hysteriaan ole syytä.
  Sen sijaan uskomatonta on leimata kaikki ideologiaasi sopimatonta tietoa levittävät, kuten poliisi, valehtelijoiksi. Kyllä ne poliisin ja median, jopa MV:n kertomat jutut ovat lähes aina ihan oikeasti tapahtuneet, mutta asia erikseen on, että kannattaako niiden takia kenenkään alkaa pelkäämään, kun puhutaan kuitenkin pienistä riskeistä omalle kohtaa?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *