Punaisten housujen progressiivisuudesta

Vuoden 2009 verotuksen mukaan Björn Wahlroos tienasi melko heikosti. Sekä ansio- että pääomatulot kutistuivat puoleen edellisvuotisesta. Pääomatuloja tuli 5,8 miljoonaa euroa ja palkkaa Wahlroos kuittasi vaatimattomat 1,2 miljoonaa. Pankinjohtaja-maanviljelijä Wahlroosin verojen suuruutta on hankala arvioida, sillä näiden tulojen muodostumista ei ole eritelty. Ovatko pääomatulot esimerkiksi olleet osinkotuloa? Tällöin niistä 30 % olisi ilman kahta sanaa verovapaata.

Kolmekymmentä prosenttia 5,8 miljoonasta on 1 740 000 euroa. Mikäli Nallen pääomatulot kertyivät osingoista, hän sai koko vuoden ajan arkena ja pyhänä 200 euroa tunnissa puhtaana käteen. Myös nukkuessaan.

Oletetaan silti, että Wahlroos sai vain laajasti ymmärrettyä ”pääomatuloa”, jota ei maksanut julkisesti noteerattu osakeyhtiö. Tällöin koko 5,8 miljoonaa olisi veronalaista tuloa, josta 28 prosentin siivun jälkeen jää kouraan ainoastaan 4 176 000 €.

Björn Wahlroos siis nettosi omistustensa avulla noin kahdeksan euroa minuutissa läpi koko lamavuoden 2009. Kuinka monella on kahdeksan euron minuuttipalkka?

Lisäksi tietenkin on muistettava 47,5 % suuruinen ansiotuloverotus. 18 % menee Salon kaupungin pohjattomaan kukkaroon ja loput 29,5 % korjaa ahne valtio ylläpitääkseen Helsingin ja Turun välistä moottoritietä. 1,2 miljoonan euron palkkatuloista Björn Wahlroosille jää vain – ja taas kerran on laskelman helpottamiseksi unohdettava ne kymmenet ja sadat verovähennykset, joihin näinkin ansioitunut seniorikansalainen on takuulla oikeutettu – 630 000 €. Mikäli konsernijohtaja on noudattanut vuosisataisen työväenliikkeen taistelemaa 37,5 tunnin viikkotyöaikaa, hänen nettotuntipalkakseen saadaan kutakuinkin 350 euroa.

Ei ihme, että veroremontti on oikeistohallituksen (ja tulevan äärioikeistohallituksen) päätavoite. Onhan Björn Wahlroosin verorasitus täysin sietämätön.

Tosin kartanonherra Wahlroos ei ole tällä kertaa ollut itse asialla. Helmikuun alusta asti kaikki kynnelle kykenevät kokoomuslaiset ovat rientäneet selittämään, että vaikka Björn Wahlroosin ansiotuloveroprosentti olisi pyöreä nolla, hänen verotuksensa olisi mitä progressiivisinta.

Ensimmäisten joukossa Kimmo Sasi (laht.) ehätti kertomaan Kokoomuksen puoluejulkaisussa, että ”Suomessa kaikki verot ovat progressiivisia”. Kaikkien kaljupäiden tavoin perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja on erikoistunut hiusten halkomiseen. Hän sivaltaa typeriä kommunisteja terminologian hurmeisella säilällä:

Alun perin tasaverolla (poll tax) tarkoitettiin järjestelmää, jossa jokainen maksaa yhtä monta euroa veroa eli rahoittaa valtiota yhtä paljon, mutta jokainen saa yhteiskunnan palveluita tarpeidensa mukaan. Suomessa tasaverolla tarkoitetaan nykyisin prosenttimääräisesti samansuuruista veroa tuloista eli oikeammin suhteellista veroa.

Aivan oikein Sasi käy läpi suomalaisen verotuksen olemassa olevia progressioita. Ansiotuloista mitattu valtion verotus on ”voimakkaan progressiivinen” ja kunnallisverotuksessakin on ansiotulovähennys, joka leikkaa pienituloisten verotaakkaa. Minkä Sasi jättää mainitsematta, on kunnallisveroäyrin progression katoaminen ylemmissä desiileissä. Vaikka palkka olisi kymmenkertainen Björn Wahlroosin reiluun miljoonaan verrattuna, kunta ei ota enempää kuin tuon 17–19 prosenttia. Ja aivan hiiskumaton Sasi on siitä, ettei pääomatuloista kanneta kunnallisveroa senttiäkään.

Joskus veroprogressio ilmenee oudoissa paikoissa. Ainakin Sasin mukaan on olemassa miljardöörejä, jotka ovat kyllin tyhmiä pitääkseen omaisuusmassojaan yhden prosentin koron tarjoavilla säästötileillä:

Esimerkiksi ensi vuoden ennustettu inflaatio on 2,5 prosenttia. Talletukselle saa korkoa nyt yhden prosentin. Tallettajan omaisuuden arvo siis putoaa ensi vuonna 1,5 prosenttia. Kuitenkin tallettaja maksaa 1 prosentin korosta 28 prosenttia veroa. Koska myyntivoitoissakaan ei oteta inflaatiota huomioon, maksaa moni myyntivoiton saanut pääomaveroa puhtaasta inflaatiovoitosta, eli veroprosentti on helposti yli 100.

Ehdottomasti goottilaisimmillaan Kimmo Sasi on maalaillessaan synkkää kuvaa osakesijoittajasta, joka pitkospuiden päässä sijaitsevassa harmaassa suotöllissään luhistuu ”progressiivisen” osinkoverotuksen alle.  Saadessaan osinkoja vaikkapa neljä miljardia euroa voittoa tekevästä osakeyhtiöstä tämä osakasparka joutuu likimain ottamaan velkaa selviytyäkseen yli-inhimillisistä veroistaan.

Pääomaverojärjestelmään on kuitenkin luotu suuria osinkotuloja varten myös progressiivinen elementti.

Niin, kuten alussa mainittiin, osinkotuloista vajaa kolmannes on automaattisesti verotonta – verotuksen määrä lasketaan 70 prosentin mukaan. Tarkoittaako Sasi sitä? Ei, hänen mukaansa osinkoverotus on progressiivista, koska:

Pörssinoteerattu yhtiö maksaa tulostaan 26 prosenttia veroa ja sitten osingonsaaja maksaa vielä osingosta veroa. Näin yhtiön kautta saadun osinkotulon veroprosentti on 40,5 prosenttia.

Kimmo Sasin opin mukaan siis yhtiön maksama vero on ikään kuin osakkeenomistajan maksamaa veroa. Tätä kahden tykkänään eri tahon maksamaa verotusta hän nimittää progressiiviseksi. Näillä main lukija alkaa jo ymmärtää, miten ”kaikki verot ovat progressiivisia” – kysymys on vain käsitteen määrittelystä koskemaan mitä tahansa verotusmuotoa.

Koko vuodatuksen pihvi on kuitenkin arvonlisävero. Siitä on väännetty eduskunnassa ja verkkokeskusteluissa.

Tämä kyseinen verotuksen muoto kohdistuu vain kulutukseen eikä siten huomioi mitenkään ihmisten maksukykyä saati tasaa tuloeroja. Vai mitä sanoo Sasi…?

Kulutusveroihinkin on kuitenkin luotu progressiivinen rakenne. Tätä progressiivisuutta on viime vuosina vahvistettu. Välttämättömyystuotteiden, kuten ruuan ja lääkkeiden arvonlisävero, on alhaisempi, jotta niiden hankkimiseen kaikilla olisi varaa. Toisaalta ylellisyyskulutuksesta rangaistaan. Kalliiden suuripäästöisten autojen autovero on hyvin korkea.

Näin! Köyhät ostavat viidensadan euron kuukausituloillaan ihanan edullisia perunoita ja lääkkeitä, kun taas rikkaat panevat haisemaan rutkasti rujommin verotetuilla citymaastureillaan. Kimmo Sasi siis vahvistaa sen, minkä puoluejohtaja Jyrki Katainen oli tovia aiemmin Turun Sanomien kolumnissaan todennut kokoomuslaiseksi veroprogressioksi:

Välttämättömyyshyödykkeet, kuten ruoka, lääkkeet ja joukkoliikenne ovat verotettuina huomattavasti alennetuilla prosenteilla. Pienituloisen ostoksista suuri osa painottuu näihin kevyesti verotettuihin tuotteisiin. Siksi suurituloinen maksaa kulutuskoristaan isompaa veroprosenttia.

Logiikkahan on pettämätön. Pienituloisen kaikki rahat menevät välttämättömyystarvikkeisiin, kun taas vauraammalla väestönosalla on varaa hiukan tuhlatakin. Jokainen punaisia päin posottava Audi on kuin nelipyöräinen ilosanoma: katsokaa, köyhät, tästä maksetuilla veroilla teidänkin suojatiellä murtuneet luunne on kipsattu!

Uutispäivä Demarissa Kansallisen Kokoomuksen visio ”progressiivisesta arvonlisäverosta” noteerattiin. Lehden mukaan Suomen valtiovarainministeri oli kansanedustaja Pia Viitasen ahdistelemana selittänyt asiaa eduskunnan kyselytunnilla näin:

Sen nyt jokainen ymmärtää. Siellä on enemmän lääkkeitä, jotka ovat alemmalla verokannalla verotettuja. Siellä on ruokaa, joka on alemmalla verokannalla verotettua.

Sitten ovat vaikkapa moottoriveneet tai muut, jotka ovat sillä korkeammalla. Tai lenkkitossut tai muut, jotka ovat korkeammalla verokannalla verotettuja.

Tietysti on muistettava – aivan aluksi – että Kataisen sekä Sasinkin lyyrinen kuvaus työkyvyttömyyseläkerahojaan puoli-ilmaiseen apteekkiin kantavasta, Helsingin herroille kiitollisesta mökinmummosta ei ole aivan totuudenmukainen. Vaikka lääkkeillä on pienempi arvonlisävero kuin vaikkapa moottoriveneillä, Jyrki Katainen aivan omakätisesti nosti lääkeverotusta kahdeksasta yhdeksään prosenttiin kesällä 2010.

Toinen seikka on se, että edes Niklas Herlin ei osta päivittäin moottoriveneitä ja lenkkitossuja, vaan käy näillä kauppaa lähes yhtä harvakseltaan kuin kuka tahansa alemman keskiluokan kansalainen. Käytännössä verokertymä tulee pieni- ja keskituloisilta. Suuri osa Suomen kansasta ostaa talon, auton, kesämökin ja urheilujalkineet, vaikka pankissa ei olisikaan globaalin satamatekniikkayrityksen osakepottia.

Veroprosentti on kaikille sama, mutta veron osuus tuloista ei. Arvonlisävero on regressiivinen, sen on myöntänyt jo kapitalistinenkin tiedemies.

Kykypuolueen veroselitys olisi tuomittu kaikkialla toivottomaksi, ellei hätiin olisi rientänyt puolueen soturi, kansanedustaja Sampsa Kataja. Björn Wahlroosin nimissä hän kaunisteli Jyrki Kataisen moottorivenepuheita ja keksi kuin keksikin esimerkin, jonka avulla rikkaiden maksama arvonlisävero muuttuu progressiiviseksi.

Rikkaat ostavat merkkituotteita!

Ne ovat kalliimpia kuin halpahallituotteet!

Tai, kuten Kataja lausahti eduskunnassa 8. helmikuuta 2011 kello 14.01:

Mitä sitten tulee arvonlisäveron kohdentumiseen, kyllä se niin on, vaikka puhuttaisiin sitten ihan samasta tuotteesta, vaikka farkuista, että kun Björn Wahlroos menee tuonne Gantin myymälään ja ostaa ne 300 euron vaaleanpunaiset farkut, niin hän maksaa siihen päälle 69 euroa veroa. Kun kaupan myyjä menee Prismaan ja ostaa sieltä 30 euron farkut, niin hän maksaa siitä vajaa 7 euroa veroa. Wahlroos maksaa kyllä ihan samasta farkusta 61 euroa enemmän veroa. Tämä on ihan oikein. Verotus kohdistuu niin, että hyvätuloiset maksavat kuluttamastaan tuotteesta enemmän, ja mikä parasta, tuo vero kohdentuu ulkomailla tehtyyn työhön. Se mahdollistaa lopulta myös sen, että tuolla Prisman kassalla, (Puhemies: 2 minuuttia!) kun työn verotus kevenee, myöskin pystytään palkkaamaan lisää myyjiä ja työllisyys kasvaa.

Kuulitko, Björn! Et sitten käy Prismassa. Se on veronkiertoa.

Ota osaa keskusteluun

6 kommenttia

 1. Yksinkertainen ratkaisu on vaatia verotodistus kaupan ovella.

  Vaatekaupat voitaisin vaikka värikoodata eri tuloluokille, jolloin köyhät eivät turhaan kolkuttelisi Bossin ovia.

  Punainen: UFF (0-15k€)
  Pinkki: H&M (15-25k€)
  Keltainen: Halonen (25-40k€)
  Sininen: Boss (40-80k€)
  Musta: Gucci (80k€-)

  Sama tietysti koskisi kaikki muitakin kauppoja. Esim. Sotkaan pääsisi 20k€-25k€ ja IKEAaan 25-35€ vuosituloilla, mutta Formverkkiin ei olisi mitään asiaa alle 80k€:n.

  Kätevintä olisi tietysti tatuoida ihmisten kulutusveroluokka otsaan eri värisenä pisteenä jo lapsuudessa. Näin kunnon progressiiviset veronmaksajat voisi erottaa ulkonäöltä jo kauempaa. Tämä helpottaisi varmasti myös vartiointiliikkeiden työtä. Win-win-win!

 2. Wahlroosin tuloista saa toki poleemisen kirjoituksen.
   
  Muutama huomio tähän Wahlroosin verokohteluun:
   
  – Pienyritykset Suomessa tekevät tarkkaa verosuunnittelua. Yrittäjä saa tyypillisesti osan tuloistaan suorana ansiotulona ja osan osinkoina (joko pääomatulo-osinkoina tai ansiotulo-osinkoina). Yritys maksaa voitoistaan ensin yhteisöveron. Omistajalle jaettu voitto on siis aina vähintään kerran verotettu. Jos pääomatulovero muutettaisiin progressiiviseksi tuloveron tapaan (kuten vaikkapa SDP ja Vasemmistoliitto ovat vaatineet), yksityisyrittäjät maksaisivat tulonsa puhtaasti ansiotulona. Tällöin sekä yhteisöveron tuotto että pääomatuloveron tuotto laskisivat.
   
  – Jos yrittäjiä kannustetaan näyttämään mahdollisimman pieni voitto (yhteisöveron ja pääomatuloveron summa), tällöin yritysten taseet heikkenevät. Tällöin myös yritysten vapaa pääoma investointeihin heikkenee. Investoinnit tarkoittavat työpaikkoja.
   
  – Julkisesti listattujen yritysten osalta tilanne on toinen. Pörssiyrityksen omistajille ei lähtökohtaisesti voi jakaa yrityksen tuottoja ansiotulona. Jos pääomatulo muuttuisi progressiiviseksi, tällöin moni Suomessa toimiva yritys siirtäisi pääkonttorinsa ulkomaille. Suomesta tulisi tytäryhtiötalous. Tällöin ulkomaiset sijoittajat (jotka ovat muuten suomalaisten työpaikkojen kannalta todella tärkeitä) välttäisivät kätevästi suomalaiset pääomatuloveron. Suomalaiset sijoittajat taas voisivat siirtää omistuksensa ulkomaisiin holding-yhtiöihin (kuten jo nyt tapahtuu). Näin myös suomalaiset voisivat kätevästi välttää pääomatulojen kireän verotuksen.
   
  On varmasti ihan kiva retostella Wahlroosin tulotietoja. Tunnustaisit kuitenkin rehellisesti sen, että jos verokohtelua kiristettäisiin kohtuuttomasti, samalla työllisyyden kasvu tyrehtyisi ja sekä yritykset että ulkomaiset sijoittajat valuisivat ulkomaille.

 3. Kirjoituksen alkuosan katkerasta vuodatuksesta ei voi tehdä kuin sen johtopäätöksen, että jos joku ihminen ansaitsee paljon, niin käteen tästä ei kuitenkaan saisi jäädä enempää kuin vähän tienaavalle.

  Olisikin kiinnostavaa kuulla kirjoittajan mielipide siihen, että jos tekee töitä, perustaa yrityksen, palkkaa siihen työntekijän, palkkaa joskus toisenkin työntekijän, ehkäpä kolmannenkin, niin saako yrittäjä tienata enemmän kuin nämä työntekijät? Jos ei saa, niin miksi? Ja jos saa, niin missä vaiheessa yrittäjä ei enää saa tienata enempää? Onko kirjoittajalla joku raja jonka jälkeen 100% tuloista pitää maksaa veroina?

  Sitäpaitsi tuo, että yritys maksaa ensin voitosta 26% veroa ja sitten osingonsaaja maksaa vielä osinkoveroa, on kahdenkertaista verotusta. Tämän luuleminen yhdenkertaiseksi verotukseksi, kuten kirjoittaja tekee, on erittäin yleistä ja yksinkertaisesti väärin. Kun työntekijälle maksetaan palkkaa niin ainoastaan työntekijä maksaa siitä veroa ja veroa maksetaan vain yhden kerran. Tästä kahdenkertaisesta verotuksesta on ollut myös hallituksessa puhetta ja silloin kun maksimissaan 90 000 euron osingoista päätettiin, perusteena oli juuri tuo kahdenkertaisen verotuksen poistaminen. Ja tuon 90 000 euroa osinkoja voi saada vain jos yrityksessä on yli miljoona euroa omaisuutta. Ja tuosta omaisuudesta on maksettu veroa se 26%, joten tuo 90 000 euroa osinkotuloja verottomana tarkoittaa vain sitä, että osingon saaja ei maksa siitä veroa, yritys kyllä on jo maksanut ja valtio siis saanut sen veron. Yli 90 000 euron osingoista veroa menee pääomatuloveroprosentin mukaan sen lisäksi, että yritys on niistäkin jo maksanut verot.

  Ja kuinka harvassa onkaan ne yrittäjät, jotka ovat onnistuneet tekemään niin menestyksekästä liiketoimintaa, että ovat vuosien tai vuosikymmenten aikana saaneet kasvatettua yrityksen omaisuuden miljoonaan euroon? Ja siitä miljoonasta on siis maksettu veroa 260 000 euroa.

  Eli saako ihminen tehdä töitä omalle yritykselleen ja nauttia niistä mahdollisista tuloista? Yli 50% yrityksistähän ei ole olemassa 5 vuotta perustamisen jälkeen, joten ei tuo mikään varma kultapolku ole.

  Ja jos jonkun mielestä on, niin siitä vaan matkalle. Yrityksen perustaminenhan on helppoa.

  1. Palataan tähän vielä:

   ”Sitäpaitsi tuo, että yritys maksaa ensin voitosta 26% veroa ja sitten osingonsaaja maksaa vielä osinkoveroa, on kahdenkertaista verotusta.”

   Julkisesta osakeyhtiöstä saatavasta osinkotulosta vain 70 % on veronalaista tuloa. Miksi sitä ei oteta koskaan huomioon?

   Blogimerkinnässä lähdettiin tästä liikkeelle, koska Björn Wahlroos on merkittävä osakkeenomistaja juuri kookkaissa pörssiyhtiöissä.

   Sinänsä olen sitä mieltä, että pienten ja osin keskisuurtenkin yrittäjien olisi syytä pitää hajurakoa Kokoomuksen ja EK:n ohjelmiin, koska niissä suositaan vain suuruutta. Ilmiö on hiukan samanlainen kuin Yhdysvalloissa (josta se on Suomeen tuotukin), jossa nk. teekutsuliike vastustaa Obaman hallinnon verouudistuksia – vaikka ne alentavat veroja keski- ja pienituloisilta, kuten teekutsuliikkeen jäsenten enemmistöltä.

   Yhdysvaltain vuoden 2008 presidentinvaalitaistelun näkyviä hahmoja oli Obama-vastainen yrittäjä Joe the Blumber – Putkimies-Joe – eli Samuel Wurzelbacher, joka vastusti yli 250 000 dollarin yrittäjätuloihin kaavailtua veronkorotusta. Sittemmin kävi ilmi, että kyseinen yrittäjä ei edes ollut laillistettu putkimies – saati tienannut lähellekään tuota veronkorotusrajaa.

 4. Kaikki verotus on kaksinkertaista, hyvät yrittäjätoverini. Miksi Björn Wahlroosin tulisi maksaa Gantin housuista arvonlisäveroa, kun pöksyt myynyt yrittäjä joka tapauksessa joutuu maksamaan veroa myyntituloistaan?

  Pääomatulojen progressiivinen verottaminen tarkoittaisi sitä, että pieniä pääomatuloja verotettaisiin nykyistä kevyemmin. Suurista pääomatuloista voisi kenenkään hätkähtämättä ottaa isomman siivun. Valtion verotuksessahan ei rikkaimmankaan ihmisparan tuloista viedä yli 30 prosentin siivua, joten järin paljon pääomatuloverot eivät nykyisestä nousisi edes Westendissä.

  Aivan toinen asia on, pitäisikö pääomatuloilla rahoittaa kuntasektoria. Tällä hetkellähän niin ei tehdä, ellei sitten valtionosuuksien kautta välillisesti.

  Kehotan joka tapauksessa pohtimaan kykypuolueen verokannanottoja, sillä ne ovat tämänkin blogimerkinnän ydin. Älkää olko huolissanne itseäänne varakkaampien veroista, vaan siitä, ketkä tätä veropolitiikkaamme parasta aikaa ohjaavat ja millä retoriikalla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *