Sisu

Talousjournalismi pysähtyi kuin seinään palindromipäivänä 11.2.2011. Maailmanhistorian suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia ja sen uuden toimitusjohtajan entinen työnantaja, Microsoft, ilmoittivat kihlauksestaan. Häät on tarkoitus pitää pikapuoliin. Pahat kielet ovatkin jo epäilleet, että suomalaista nuorikkoa olisi ns. pantu halvalla ja että miehelään on kiire luonnollisista syistä.

Itse asiassa kukaan ei vielä tiedä, mitä näiden kahden firman strateginen allianssi tarkoittaa. Ainoa selväsanainen viesti on ollut teknistä lajia: Nokia alkaa käyttää Microsoftin Windows Phone 7 -nimistä käyttöjärjestelmää mutkikkaammissa kännyköissään, mutta toisaalta ei aio lopettaa Symbian– ja Meego-järjestelmienkään kehittämistä. Eli Nokia siirtyi kahdesta järjestelmästä kolmeen. Tosin kahta jälkimmäistä systeemiä jatkokehitetään vastedes ilman henkilökuntaa.

Yleisesti ottaen uutinen on tulkittu siten, että 5 000–10 000 ihmistä sanotaan joka tapauksessa irti. Varmin merkki suurkatastrofista on, että Mauri Pekkarinen lupaa luoda poispotkituille uudet urat.

Potku-uhan alla olevat käyttöjärjestelmätyöläiset ja ties ketkä – kriisithän ovat yleensä mainio tekosyy lopettaa kokonaisia tehtaita – saavat toivon mukaan pientä lohtua taloustoimittajien patrioottisista orgasmeista. Kukapa ei tuntisi empaattisen ilon läikähdystä rinnassaan lukiessaan Taloussanomista parasta uutista sitten Normandian maihinnousun: ”Suomalaiset säilyttivät paikkansa Nokiassa”. – Lehti tietenkin viittaa johtokunnan kokoonpanoon, jossa vain jokin arveluttava jalkapalloilija sai tehdä tilaa uusille yrittäjille:

Yksikään suomalaisista johtajista ei menettänyt paikkaansa Nokian johtokunnassa. Lähtemään joutui sen sijaan Alberto Torres ja mukaan tulee uusia kansainvälisiä jäseniä.

Mitä onkaan tuo etäinen kohina? Kas, hurraahuudothan siellä kaikuvat Myllypuron leipäjonossa. Kansalaiset juhlivat, kun Esko Ahon maaginen kosketus ei katoakaan tulevasta Microsoftin kännykkäyksiköstä.

Samaisen lehden sisarjulkaisu IT-Viikko myös hehkutti tietoa, joka ei voi olla koskettamatta jokaista suomalaista sylivauvasta sotaveteraaniin: Suomen Nobel-prinssi sai töitä! ”Marko Ahtisaaresta tulee Nokian design-johtaja”, kertoo sanomalehti. Koska Ahtisaari jo nyt vastaa nokialaisten muotoilusta, voidaan Xbox-kännyköiden olettaa menestyvän vähintään samalla tavalla.

Mauri Pekkarinen ei ole ainoa, joka lupaa lämmintä kättä työvoimareserviin siirtyville. Mitä vastuullisimpana yrityksenä Nokia itse vakuuttelee auttavansa työllistymisessä kaikin muin keinoin, paitsi työllistämällä. Tiedottaja Päivyt Tallqvist muotoilee asian näin:

Kun vaikutukset täsmentyvät, olemme vahvalla panoksella mukana kehittämässä hankkeita ja edistämme vaihtoehtoja työllistymismahdollisuuksille.

Työntekijöiden ja vasemmistopoliitikkojen tekemiin ehdotuksiin potkujen hyvittämisestä jollakin tavalla työntekijöille ei ole vielä vastattu. Nokian Saksan Bochumin tehtaan tapaisiin raha- ja koulutustarjouksiin ei toki Suomessa liene rahkeita, routaisessa maassa kun ei vauraus kasva , mutta vaikkapa vyöhön kiinnitettävät kännykkäkotelot jokaiselle irtisanotulle voisi olla kaunis ele.

Niin, vaikka massairtisanomiset ovat Suomen lain puitteissa pelkkä ilmoitusasia, on huomattava, että toimitusjohtaja Stephen Elop ei selvästikään halua olla vain inhottava saneeraaja, joka panee legioonittain koodaajia kilometritehtaalle. Se ei sopisi kanadalaisjohtajan lupsakkaan imagoon – hänhän sentään on ”avoin, maanläheinen, helposti lähestyttävä, suorapuheinen ja hyvä kommunikoimaan”. Ei, Elop lähettää ahkerat muurahaisensa maailmalle motivoivin terveisin.

Näin Iltalehden mukaan:

Ei siis ihme, että Kauppalehden blogipalveluun ilmestyi lohduton öinen päivitys. ”Risto Nurkkalaksi” itseään nimittävä henkilö (näinä identiteettivarkauksien aikoina kenestäkään ei voi olla oikeasti varma) päätti purkaa mielipahansa pariin riviin:

Mitään tulevaisuutta ei ole tässä maassa, kiitokset homoille kun ovat pilanneet tämän maan !

Noksu lähtee, metsä lähtee, tänne jää pelkästään velat, vanhukset, ja muut köyhät !

Niin se menee. Metsäkin lähti.

Nurkkalaa, Pekkarista ja muita lohduttanee kuitenkin tietoturvayhtiö F-Securen tiedote. Vaikka koko Suomen teollisuus ja luonnonvarat vietäisiin, ainakin kännykät toimivat:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *