Talvisota pois itsenäisyydestä

Yleisradion toimittaja Sari Huovinen tapaa itähelsinkiläisen skeittarin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Tampere-talolla ja kysyy:

Sinä olet nyt samaa ikäluokkaa kuin moni veteraani silloin, kun hän joutui sotaan. Mitä sinä ajattelet veteraaneista ja Suomen sodista?

1990-luvun puolivälissä syntynyt Silver Gyninen on hämillään ja vastaa:

Mä ajattelen, etten mä osaa sanoa niistä mitään, koska ne on historiaa. Ne on niinku silleen sama… Emmä osaa oikein kumma… En mä osaa sanoo, koska se on niinku niitten aikaa. Se on sama kun katotaan kymmenen vuotta taaksepäin: ei ollu mitään koneita meillä, kun me kasvettiin. Me leikittiin ulkona. No, nykyään jengi leikkii kaikilla kännyköillä tai näillä ja silleen. Et silleen niinku se on paljon helpompi kysyy joltain vanhemmalta ihmiseltä noist, mä veikkaisin.

Toimittaja menee puihin rehellisen kommentin edessä. Hänen odottamansa standardivastaus ”veteraanien maallemme antaman uhrin” tärkeydestä ja arvostettavuudesta jäi saamatta. Hän silti yrittää jatkokysymystä:

Mutta veteraanien ansiosta Suomi on itsenäinen maa. Mitä se itsenäisyys merkitsee nykynuorille?

Gyninen alkaa kohteliaasti muotoilla vastausta, joka ei olisi aivan tavattoman loukkaava. Hän kertoo olevansa tyytyväinen itsenäisyyden kautta saavutettuihin kansalaisvapauksiin ja siihen, ettei tarvitse koko ajan pelätä sotaa. Gynisen kasvoista näkee, että toimittaja olisi yhtä hyvin voinut kysyä mielipidettä rautakansleri Bismarckin vaikutuksesta rullalautailijan arkeen.

Nyt on vuosi 2013. Itsenäisyyspäivää on vietetty sotajuttuja muistelemalla viimeistään vuodesta 1989 alkaen, jolloin kylmän sodan ja suomettuneisuuden viimeisetkin pidäkkeet laukesivat ja koko kansakunta sai tilaisuuden ryhtyä piehtaroimaan taistelukokemuksillaan.

Talvisota on äärimmäinen valttikortti, joka kumoaa kaikki vastaväitteet.

Ei olisi maata puolustettu vuonna 1939, jos miehet olisivat vain jääneet odottamaan palkankorotustaan, sapattivapaitaan, uusia iPhonejaan, subjektiivista päivähoito-oikeutta, opintorahan indeksikorotusta, yli kymmeneen auki olevia terasseja Kallioon. Mitä tahansa. Valtiovarainministeriölle ”talvisodan henki” on se, johon vedotaan, kun kansakunnan heikoimmilta leikataan pois sosiaalietuudet.

Siksi maamme ainoa toivo on Silver Gyninen, Kontulan pommarissa skeittaileva nuorimies, jolle kertomukset talvisodasta ovat samanarvoisia kuin kaikki muutkin hämärät legendat. Kun hän ja hänen toverinsa ottavat Suomen asiat hoitaakseen, heitä ei voi maanitella mukaan mihinkään epämääräiseen vain siksi, koska jossain unohtuneessa menneisyydessä on ollut sota.

Ehkä jonakin päivänä Tuntematon sotilaskin palaa takaisin kaunokirjallisuuden hyllyyn.

Ota osaa keskusteluun

87 kommenttia

 1. Nyt silti. Sä viettäisit field dayn ihan vaan tän pojan nimen kanssa, jos se ei ois Kontulasta.

 2. Silver Gynisen haastattelu virkisti minunkin mieltä, joka koki suuren laman ja sitä seuranneen suuren nousun enemmänkin kansalaissodan kuin talvisodan hengessä tapahtuneeksi. Se sota tuntuu jatkuvan edelleen, moottorinaan nationalismi, rasismi ja ahneus.

 3. aika uskomattoman nuorimies. ei ole oikein perillä mistään. ajattelee vain kehäkolmosen sisällä elävää omaa napaansa. toivottavasti oppii ja kasvaa tuosta vielä ymmärrys

 4. Yön aikana on tullut paljon kommentteja, joita kaikkia ei voi julkaista. Koittakaapa nyt edes hiukan rajoittaa uhkauksien esittämistä ja kunnianloukkaukseksi tulkittavia solvauksia.

  1. Olen kanssasi ihan samaa mieltä. Kirjoitin vastineen joka nyt odottaa hyväksyntää. kunhan se on hyväksytty voitte lukea asiaa selventävän kommenttini.

 5. Jos minulta olisi tuossa iässä kysytty sama kysymys niin ei siihen oikein mitään olisi voinut vastata. Vanhusten höpinöitä evvk. Olen syntynyt -75.

  Kyllä sitä vanhempana oppii vielä kaikenlaista vaikka asiat ei olisi koulussa kiinnostaneetkaan.

  Nuorten kuuluu olla nuoria. Ei heidän kuulu olla kiinnostunut politiikasta tai historiasta.

  1. Mielestäni ei ole mikään meriitti ettei iässä jossa jo kirjoitetaan yo-kokeita tiedetä politiikasta tai historiasta mitään. Kyllä sitä tosiaan vanhempana oppii kaikenlaista, mutta jos tässä maailmassa haluaa edetä johonkin, ei niitä asioista voi enää 40-vuotiaana lähteä tankkaamaan.

   Kerrothan vielä mitä teet elääksesi niin voidaan sitten kaikki antaa sen mukainen painoarvo näkemyksellesi tietämättömyyden autuudesta?

   1. Kerropa, jos vihaltasi kykenet, mihin tuo ”mitä teet elääksesi” -lause on tähtäävinään. Ei Suomen itsenäisyydellä ole häpykarvan vertaa arvoa, jos ihmisarvo ei ole täällä kaikille sama.

    1. Nyt liioittelet, vaikka kuvailemasi tilanne ehkä onkin jossain suhteessa totta.
     Ilman itsenäisyyttä olisimme kuitenkin joutuneet olemaan lähes vuosisadan valtiossa joka kylmästi murhasi kansalaisiaan – valtiota josta mummuni pikkulapsena perheensä kanssa pakeni henkensä kaupalla Suomeen, maahan, jossa saa sentään elää rauhassa.

     On sinänsä huvittavaa että joidenkin mielestä itsenäisyydellä ei olisi arvoa, vaikka he eivät voi kuvitellakaan miten huonosti asiat olivat Neuvostoliitossa – siellä poliittisista näkemyksistä ihan oikeasti tuomittiin kuolemaan – mummunikin isä pakeni sisäisestä turvallisuudesta vastanneen GPU:n miehiä liikkuvasta junasta, kun häntä oltiin viemässä pakkotyöleirille vain siksi että hän oli pienviljelijä ja vastusti kolhooseja – ja jonka suojeluskuntalaiset olivat Itä-Karjalan retken aikaan vielä luokitelleet punikiksi.

     Näin neuvostokansalaisen jälkeläisen näkökulmasta on absurdia kuinka paljon Suomessa maristaan asioista. Te ette voi kuvitellakaan kuinka huonosti asiat voivat olla.

     1. Yritäpä olla nyky-Suomessa kansallissosialisti. Kyllä muuten loppuu ymmärrys lyhyeen ja häkki heilahtaa varsin pian kun tuot aatettasi julki. Jokaisessa maassa on omat syrjityt uskontonsa ja poliittiset suuntauksensa, joista tuomitaan välittämättä sen kummemmin taustoista tai yksittäisistä filosofioista.

    2. Vihaltani???
     Ei minua liikuta lainkaan se minkä verran joku arvostaa Suomen itsenäisyyttä, mutta sen sijaan liikuttaa kyllä jonkin verran se minkä verran Suomen 20-vuotias nuoriso tietää historiasta ja politiikasta. Jos ja kun joku kyseenalaistaa tämän tietämisen arvon, lienee ihan perusteltua kysyä millaiselta korokkeelta tätä kyseenalaistusta tehdään?

     Älä tukehdu vihaasi.

  2. No vuodessa on paljon kerennyt tapahtua. Kyllä minä tuon ikäisenä olisin osannut vastata, että se itsenäisyys on tärkeä juttu. Minua huolestuttaa todella paljon, että jotkut yrittää selitellä tämän kaverin vastauksia ja muuttaa niitä jotenkin ”hienoiksi” kuten tämän kolumnin kirjoittaja. Se tuntuu olevan nykyään muotia, että pitää kaikesta keksiä coolia?

   Jos ei itsenäisyyspäivän juhlille mennessään ole miettinyt, miksi juhlat järjestetään ja mitä Suomen itsenäisyys merkitsee itselle, niin kannattaa jäädä sinne skeittirampille änkyttämään.

   1. Miksi olet noin järjettömän vihainen ja miksi nuoren miehen vastaus ei sinulle kelpaa? Hänhän kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että voi toteuttaa vapaasti itseään ja ettei hänen tarvitse pelätä sotia. Pitäisikö hänen pelätä sinunlaisiasi?

  3. Olen muuten ihan samaa mieltä tuosta ikäkysymyksestä. Voin sanoa ettei itseänikään ole kuin vasta viime vuosina alkanut tosissaan kiinnostamaan käsitteet ”oma maa” ja ”historia” jne. Itseasiassa luin jopa kiinnostuneena kirjaa nimeltään Veripellot. Voin suositella kyllä sinänsä että hyvää, ajatuksia herättävää luettavaa. 🙂 Onhan se siis sillai ”noloa” ettei tiedä tuon ikäisenä vielä sanoa aiheesta yhtään mitään, mutta sitten taas toisaalta ehkä on ihan hyvä että ihmiset kiihkoilevat vasta vanhoilla päivillään jos silloinkaan 😉

 6. Lähimenneisyydessä paras päivä on ollut 25.12.1991,silloin Neuvostoliiton nimellä kulkenut roistovaltio päätti päivänsä.

 7. Isäni joutui nuorena 19 vuotiaana sotaan puolustamaan Suomea ja minä siskoni kanssa kuuntelemaan sotajuttuja koko nuoruutemme joista emme ymmärtäneet mitään. Se ei vaan ollut meidän todellisuuttamme. On vain hyvä asia, ettei nuorten tarvitse kantaa sitä painolastia mitä minun ikäluokkani ja isiemme ikäluokka joutuivat kantamaan. On tärkeää tuntea historia, mutta se nyt vain sattuu olemaan historiaa eikä tätä päivää. Suomessa kunnioitan yhteiskuntaamme joka ei elä historian siivillä tätä päivää, vaan Suomessa uskotaan tulevaisuuteen ja nähdään tulevaisuus ja annetaan se tulevaisuus nuorillemme. Siksi oma pieni maamme on monessa asiassa edellä muita esim. Euroopan maita. Suomessa saamme elää vapaasti ilman sodan (ja esim. kirkon ja vanhoillisten ajatusten) painolastia, eikä sitä painolastia tarvitse väkisin nuorille edes tyrkyttää. Nuorissa on tulevaisuus ja näitä nuoria näemme vähän väliä mediassa. He ovat nousseet maailman kartalle pienestä valtiostamme. He uskovat itseensä ja siihen mitä ovat tekemässä ja ovat hyviä siinä ja päihittävät monet muut nuoret muista valtioista. Siitä on kiittäminen omaa koululaitostamme, vanhempiamme, yhteiskuntaamme ja Talvisotaa! Kiitän myös Suomea siitä, että samme sanoa ajatuksemme ja puhua vapaasti omista mielipiteistämme. Täällä Saksassa saksan kielen opetajamme sanoi, että Saksassa ei yleisesti puhuta seuraavista asioista: kirkko ja uskonto, raha ja .. no, se kolmas jo unohtui. Voisin lisätä siihen vielä pari muuta. Ja silloin ymmärsin miksi Suomessa yhteiskunta ja ihmisten väliset suhteet toimivat paremmin. Suomessa voimme puhua mistä tahansa asiasta ja sitä keskustelua käydään myös mediassa. Jos tietyistä asioista ei puhuta, eivät ihmiset saa mitään uutta aivoihinsa. Kukaan, toiset ihmiset tai media, eivät koskaan ”herätä” nukkuvaa kansalaista, vaan asiat heidän päässään pysyvät aina samanlaisina. Samanlaisina kuin vuosikymmeniä aikaisemmin ja vuosisatoja aikaisemmin. Samanlaisina kuin vanhempiemme ja isovanhempiemme. Ei luoja ole tarkoittanut että elämme elämäämme täten. Olemme osa universumia ja siellä kaikki muuttuu koko ajan, elämme jatkuvasa muutoksessa. Elämä ei ole staattista, vaan alati muuttuvaa. menemme koko ajan eteenpäin. Eläminen vanhojen käsitysten mukaan on turvallista ja pelkäämme muutosta, mutta vain muutoksen kautta (tuntien historiamme) yhteiskuntamme menee eteenpäin. Suomi on yksi edelläkävijä valtio tässä asiassa! Hyvä Suomi!

  1. Itse olen kyllä aina arvostanut sitä panosta, jotka minun näkökulmasta isovanhempani antoivat isänmaalle. En ihannoi sotaa, mutta itsenäisyyden ansiosta ja sen ajan mentaliteetista johtuen Suomi nousi käytännössä tuhkasta jälleen kerran. Uhrauksien ansiosta on ymmärretty yhteisen hyvän arvo ja taattu maailman tasa-arvoisin yhteiskunta. Minunkin koulutukseni on tämän systeemin ansiota. Suomi on muutes ainut maa joka on koskaan maksanut kaikki sotakorvauksensa.

   Minua nykyisessä asenteessa huolestuttaa ihmisten itsekeskeisyys. Olisiko S.G. valmis luopumaan skeittirampistaan esim. uuden vanhainkodin tieltä? Tuskin, koska ei osaa asettua toisen asemaan. Menneestä voi oppia eli kyllä historiaa kannattaa tuntea eikä luottaa siihen, että tiedon löytää googlettamalla. Minusta se ei sulje pois eteenpäin menemistä, vaan pikemminkin virheiden toistoa.

   1. Tiia, tuskin sentään haluaisit, että vanhainkoti perustetaan Kontulan pommisuojaan. Suosittelen sinullekin ajatteluhorisontin laajentamista. Kaikki asiat eivät ole pelkkää vanhustenhoitoa.

    1. Yhdyn täysin Tiian huoleen ihmisten hurjasti lisääntyneestä itsekeskeisyydestä – ja nopean mielihyvän tavoittelusta. Ketä kiinnostaa edes ottaa selville, miten, kuka ja milloin on vaikuttanut Suomen itsenäisyyteen, kun voi senkin ajan viettää paljon mukavammin…

     Jami! Kaikki asiat eivät tosiaan ole pelkkää vanhustenhoitoa. Jos laajennat omaa horisonttiasi ja luet Tiian kommentin uudelleen, ehkä huomaat, että hän tuolla esimerkillään viittasi hieman suurempaan kokonaisuuteen.

     1. Jokainen saa nautintonsa jostakin. Sinä ja Tiia koette tärkeäksi uhrautua toisten puolesta ja pidätte leikkimistä syntinä. Silti on aivan samanlaista itsekeskeisyyttä vaatia muita olemaan samanlainen kuin itse on.

 8. Tuo Silverin täysin tietämätön, itsekeskeinen ja tollo vastaus oli juuri sitä, mitä pahimmillaan kuvittelemme nykyajan nuorten olevan. Olisin jotenkin kuvitellut tämänkin hemmon ottavan edes pari tuntia ennen juhlaan lähtöä sen verran selvää, että miksi tätä päivää juhlitaan ja mitä mahtoikaan tuolloin tapahtua. Olisi vaikka kysynyt omilta vanhemmiltaan tai isovanhemmiltaan… Mutta kun ”ne on niinku silleen sama… tai emmä osaa sanoo”!!!

  Hävetti kaikkien Suomen nuorten puolesta ja koko linnanjuhlista jäi tämän takia vain paha mieli…
  Pitäisikö jatkossa kutsukortin taakse painattaa lyhyt kappale siitä
  – milloin Suomi itsenäistyi
  – miten suuren työn ja uhrauksen sotilaamme, Lotat ja sotiemme Sankarit antoivat
  – mitä muut vaihtoehdot olisivat merkinneet meille jälkipolville
  – ja tosiaankin tieto siitä, että tapahtuma ei ollut kännykkäpeli, roskalehdistön maksettu juttu tai kaunokirjallisuuden helmi
  Ei. Se on meidän kaikkien osalta tärkein tapahtuma syntymän jälkeen ja yhä tänäkin päivänä ajankohtainen asia vaalia ja kunnioittaa.

   1. Aivan. Ja Talvisota käytiin 30.11.1939–13.3.1940.
    Nämä ja monta muuta faktaa olisi hyvä laittaa jo kutsukortteihin…

    1. Petri, oletko katsonut karttaa? Tiedätkö, mitä kävi niille valtioille, jotka EIVÄT käyneet talvisotaa? Ja se muuten kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

     1. Valtiot jotka eivät käyneet talvisotaa joutuivat liitetyksi osaksi Neuvostoliittoa eli elivät yksipuoluediktatuurissa (diktatuurin ja mielivallan määrä vain vaihteli Stalinin joukkomurhista Brezhnevin yksilönvapauksien rajoittamiseen) seuraavat noin 50 vuotta. Tänä päivänä näissä valtioissa onkin sitten enää yksi arvo jonka nimi on raha.

     2. Jami: miksi kommentointi Marian sinulle alla antamaan vastaukseen on estetty? Loppuiko paukut?

     3. Koska kaikki kommentit tarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Nyt vähän sitä foliohattua löysemmälle. Voisin sallia vapaan kommentoinnin, mutta kun teihin hulluihin ei voi sekuntiakaan luottaa.

  1. Eikös itsenäisyypäivää vietetä 4.12.1917 Svinhufvudin johdolla annetun julistukaen, joka 6.12.1917 hyväksyttiin eduskunnassa, muistoksi? Mitä tekemistä talvisodalla on itsenäisyyspäivän kanssa? Talvisodan muistopäivä on erikseen ja silloin muistetaan niitä, jotka teki mielettömän uhrauksen ja säilytti tuon 1917 neuvottelemalla, ei sotimalla, saadun itsenäisyyden. Tottakai itsenäisyyspäivänä kuuluu muistaa myös veteraaneja ja kaatuneita, mutta eivät he kyllä sen päivän pääasia ole!

 9. suosittelen ton jannun puheita hittisivusto korsoraatorin läpi.eli täyte sanoina löytyy vittu,totanoin,tiäk sä.no kai seon vähän vanhaa murretta mutta antaa oikein hyvän lisä täyttteen jo muuten täyte sanoja viittaavaan puheeseen,

  1. ”Täytesana” on yhdyssana. Jos aikoo vittuilla toisen käyttämästä puhekielestä, kannattaa opetella ensin kirjoittamaan.

   1. Kukas tää Jami oikein on ”miehiään” kun kirjoittelee sekavia. On kait joku pelle.

    1. Luultavasti en ole ainakaan sinun miehesi. Älä vaivaudu vastaamaan.

     1. Tässä kulminoituu koko kolumnisi. Ensin yrität muuttaa tyhmää viisaaksi ja sitten käyttäydyt täällä jatkokeskustelussa kuin idiootti. Joten lopulta todistit pointtini, että tyhmää ei voi jälkikirjoittaa viisaaksi. Kiitos tästä 🙂

     2. Jouduin poistamaan yhden kommenttisi, koska et kyennyt olemaan solvaamatta blogissa lainattua henkilöä. Jospa kävisit hiukan jäähyllä ja palaisit kommenttiraidalle vasta, kun olet oppinut käytöstapoja?

  2. Vilkaiseppas omaa kirjoitustasi. Ei saa oikein selvää mitä siinä on yritetty sanoa. Niin huonosti kirjoitettu.

 10. Riippumatta siitä, mitä, milloin ja miksi tapahtui, (ja tietääkö asiasta kovin paljon) eikö voi vastata asiallisesti? Asiallisesti tarkoittaen nyt jotain muuta kuin ”no emmä sillee tiiä oikee niiq evvk…” Olen itsekin nuori ja samaa mieltä siitä että hyvähän se on ettei sota ole ensimmäisenä mielessä nykyään, mutta ei se tee mielestäni tuommoista kommenttia jotenkin hienoksi tai ihailtavaksi. Enkä nyt tarkoita vaan tuota ’täytesanojen’ käyttämistä vaan asennetta joka kommenteista huokui. Vaikutti ettei häntä tosiaan voisi vähempää kiinnostaa joku itsenäisyys. Ehkä olen väärässä.

 11. Nyt on sellainen tuntuma, että kirjoittajaa harmittaa enemmänkin se, ettei Stalin onnistunut ”vapauttamaan” Suomen työväenluokkaa.

   1. Onneksi meillä on Jami, jonka argumentointi on todella Hitlerin tasoa.

    Jorma-Jaakopin kommentti on ihan asiallinen. Vai mitenköhän olisi käynyt ilman talvisotaa?

    1. Ai, että jos Stalinin Neuvostoliitto ei olisi hyökännyt Suomeen? Kummallinen kysymys, melkoista jossittelua. Mihin sinä ja ”Jorma-Jaakoppi” ripustaisitte identiteettinne, mikäli sota olisi vahingossa vältetty?

     Hitler oli loistava sanankäyttäjä, joten otan tämän kehun tyytyväisyydestä punastellen vastaan.

 12. Nuori tai ei, itse kiinnostuin kotimaani historiasta peruskouluikäisenä ja olen siitä lähtien arvostanut KAIKKEA sitä työtä, jota maassa on tehty itsenäisyyden säilyttämisen eteen. Rehellisyys on erittäin arvokasta, mutta tietämättömyys ei ole mikään hyve. On nimenomaan edeltävien sukupolvien SEKÄ nykyään elävien kansalaisten onni, että aina on pyritty – kukin parhaansa mukaan – ylläpitämään hyvää yhteiskuntaa. Emme ole kaikki läheskään samaa mieltä siitä, millainen on hyvä yhteiskunta, mutta ainakin näitä pyrkimyksiä tulisi arvostaa.

 13. Ei voi kommentoida, kun ei tiedä. Nykyään voi purjehtia ns. yleissivistävän koulutuksen läpi mitään oppimatta, tuntematta. Lauta kainaloon vaan ja menoksi. Toivottavasti nämä yhden asian ihmiset eivät joudu liian suureen vastuusteen missään vaiheessa elämäänsä. Sehän on nähty, mihin sillä päästään. Ja lopuksi: Hyvä Suomi! Itsenäisyys on ilomme 🙂

  1. Kulttuuri-, ulkomaankauppa-, vai puolustusministeriksi sopivaa ainesta? Kunhan muistaa hankkia oikean puolueen jäsenkirjan.

 14. Tämän kaverin elinaikana

  a) itsenäisyyttä on pidetty verellä lunastettuna, pyhänä asiana

  b) itsenäisyydestä on rauhanomaisesti, vaaleilla valitun eduskunnan päätöksellä osin luovuttu, ja ”liittovaltiokehitys” mainitaan lehdissä konseptina, jota voi kannattaa tai vastustaa, mutta jonka torjumiseksi ei ainakaan ole tarpeen suorittaa liikekannallepanoa

  En pidä ihmeellisenä, ettei itsenäisyyden merkitys nouse yhtä kirkkaana mieleen kuin meille, joille itsenäisyys tarkoittaa, ettemme kuulu Neuvostoliittoon.

 15. Mitenpä kukaan, joka ei ole sodassa ollut, voisi tajuta mitä se sotaan joutuminen oikein tarkoittaa. Tai mitä itsenäisyys on, kun ei ole koskaan… en edes yritä muotoilla virkettä loppuun, sen verran hämärä koko itsenäisyyden käsite on minullekin. En usko että asia muuttuu miksikään sillä, että opettelee lataamaan selkärangastaan kauniita vastauksia, tai sen kauniin vastauksen, kun joku asiasta kysyy. Ei tuollaisiin asioihin voi päästä sisään, väitän.

  Sotaveteraaneja tulee sympattua aika lailla samasta syystä kuin ketä tahansa, joka haetaan kotoa ja viedään väkivalloin pakkaseen, jota kohti ammutaan ja joka laitetaan tappamaan. He ovat hirveiden olosuhteiden uhreja, eivätkä taatusti olleet ”itsenäisiä” kummallakaan puolella. Sitäkin enemmän pelon, vihan ja kaipauksen ohjaamia – ja tietysti valtiovallan.

 16. Suomen itsenäisyyttä koskevat paperit allekirjoitettiin 6.12.1917. Se ei olisi ollut mahdollista ilman saman vuoden lokakuun vallankumousta Venäjällä. Lenin oleskeli Suomessa moneen kertaan ja valmistwli täällä Venäjän tulevaa vallankumousta. Hän esitti myös näkemyksensä kansallisuuspolitiikasta, jossa lupasi vallankumouksen voitettua Suomelle itsenäisyyden Venäjästä. Tästä on dokumentaatiota paljon. Suomalaiset tahtoivat itsenäisyyttä. Siitäkin on paljon kirjoitettua dokumentaatiota kirjallisuudessa ja aiheeseen liittyvää taidetta löytyy vaikka kuinka. Suomen silloinen työväenliike, kuten myös jotkin porvarilliset tahot olivat aktiivisia itsenäisyystaistelijoita. Siitäkin on dokumentteja. Unohtuuko nämä koulun historiatunneilta? Opetetaanko koulumme millään asteella, miten eri taiteen lajit olivat mukana rakentamassa Suomea jo kauan ennen kuin itsenäisyys tuli mahdolliseksi? Vai onko historia näiltäkin osin vuoden 1918 sisällissodan voittajien historiaa? Miksi hävinneen osapuolen näkemystä historiasta ei ole. Siksikö, että halutaan hypätä tuon ajan yli, koska ei haluta muistaa sitä, mitä tuolloin maassamme tapahtui? Talvisodasta ei vielä ollut tietoakaan, kun Suomen asema itsenäisenä valtiona oli jo vakiitunut. Olisiko tuota sotaa koskaan syttynytkään jos Hitler olisi vedetty vuonna 1930 lehmuksen oksaan Unter den Lindenin varrella? Emme saa sitä tietää koskaan, mutta talvisotaa ei voi tarkastella irrallaan siitä, mitä muualla maailmasa tapahtui. Erityisesti pitää muistaa ja otta huomioon kaikki se, mitä Euroopassa alkoi tapahtua natsien kaapattua vallan. Talvisodan syttymisen syy ei ollut siinä, että Neuvostoliitto halusi ryövätä Suomelta sen kaikkein kalleimman saavutuksen, itsenäisyyden. Sota oli osa suurta kokonaisuutta, josta tehtii loppu vasta Nyrnbergin oikeudenkäynnissä. Sen jälkeen toisen maailmansodan jälkiä on raivattu vuosikymmenet, yhtenä niistä Berliinin muuri.
  Jos talvisotaa tarkastelee siitä näkölumasta, että siinä kohtasivat kaksi enemmän tai vähemmän valmistautumatonta ja erityisesti toisensa tuntematonta armeijaa, nousevat esille ensinnä asiat. Tunteita on vaikea välttää, koska katsomme tapahtumaa kansakuntamme kohtaamana tragefiana, joka oli päivän selvästi ”perivihollisen” syytä.. Mutta jos talvisota asetetaan väärään yhteyteen ja kytkentä tehdään pelkästään tunteella, mennään metsään sen merkitysten arvioinnissa. Talvisodan asettaminen osaksi laajempaa tapahtumakokonaisuutta ei himmennä tuon sodan ns torjuntavoiton metkitystä myös itsenäsyytemme kannalta. Mitä itse talvisotaan tulee tapahtumapaikoilla, olen syntynyt kylässä, missä käytiin tuon sodan yksi julmimmista taisteluista. Arvata saattaa, että vielä viisi – ja kuusikymmenluvulla sotaa käytiin täydellä höyryllä tuon kylän pirteissä. Moni kylän miehistä meni taisteluun, eikä kukaan heistä palannut samanlaisena takaisin. Käyn nykyisin eräällä hautuumaalla joulunaikoihin ja luen ääneen niiden miesten nimet, jotka kaatuivat tuossa taistelussa. Heillä ei ollut mitään yhteyttä tuohon kylään tai sen asukkaisiin, sukulaisiini ennen tuota kohtalokasta päivää ja yötä. He olivat tulleet kaukaa etelä-Suomesta kaatuakseen tuntemattomassa maastossa, tuntemattomassa kylässä, tuntemattomien ihmisten elämän puolesta. Siinä on heidän sankaruutensa.

  1. Loistava kirjoitus. Kunpa internet olisi aina tällainen. Vankkaa historiallista tietoa, argumentointia puolesta ja vastaan sekä objektiivista eri katsantokantojen läpikäymistä ilman kiihkoilua.

   Nostan olematonta hattuani kirjoittajalle.

   1. Hieno, hieno teksti. Asiallinen ja tosi. Ei voi kuin olla samaa mieltä Matin kanssa: olisipa internet-keskustelut aina tällaisia. Tiedä vaikka itsekin alkais osallistumaan=)

    1. Kiitos Erkille hienosta kirjoituksesta. Juuri tuota näkökulmaa olen kaivannut seuratessa kirjoittelua ja tätäkin keskustelua. En sittenkään ole yksin.
     Toivoisinkin että kunniaa Suomen itsenäistymisesta annettaisiin myös 1900 luvun alun Suomalaisuuden esilletuojille ja itsenäisyytemme alkutaipaleen rakentajille.

  2. Suomen eduskunta ei reagoinut mitenkään suuremmin tsaarin kukistumiseen maaliskuussa 1917. Vasta bolshevikkien kaapattua vallan marraskuussa Suomen porvaristo pelästyi siinä määrin, että alkoi päättäväisesti hakemaan itsenäisyyttä.

 17. Tuntuu että täällä on mennyt monella kommentoijalla puurot ja lusikat sekaisin. Toimittaja kysyi nuorelta mieheltä ”mitä hän AJATTELEE veteraaneista ja Suomen sodista”. Tuo on varsin eri asia kuin kysymys, että tietääkö hän niistä, mihin monet täällä jostain ihmeen syystä kuvittelevat nuorukaisen vastanneen.

  Olen samaa mieltä, että yleissivistyksen puitteissa ihmisen kuuluu tietää, miten kotivaltio itsenäistyi, ja että oli sotia ja historiaa. Sain itse käsityksen, että tämä teini kyllä tiesi näiden asioiden tapahtuneen, mutta meni hämilleen itse kysymyksestä (kuten minäkin olisin saattanut mennä, koska olen vain hieman yli 30-vuotias ja sodat loppuivat ennen kuin vanhempani olivat edes syntyneet). On epäreilua vaatia ihmistä ottamaan kantaa asioihin, jotka tapahtuivat osin lähes vuosisata sitten, jos hän ei sitä halua tehdä.

  Koko kirjoituksen pointiksi minä ainakin käsitän, että miksi pitää velloa niissä sielunmaisemissa, eikö voitaisi jo siirtyä nykypäivään? Ei kukaan vaadi unohtamaan tai olemaan opettamatta historiaa koulussa, mutta riittäköön, että opetellaan faktat ja kysytään mielipiteitä ja tunteita asioista, jotka konkreettisesti koskettavat ihmistä nykyaikana.

 18. Ei tuossa ole mitään ihmeellistä, tuo kertoo hyvinkin nykynuorten kannan itsenäisyyteen ja sotiin. Se on vaan sitä hömpöttelyä joka tapahtui silloin ennenvanhaa kun pyöräkin oli neliskanttinen. Tosin en itsekkään ole kolmeakymmentä vuotta vanhempi, mutta olen huomannut ”trendin” yleistyvän, ei ketää kiinnosta historia, ja jos kiinnostaa niin silloin on militanttirasistivaimonhakkaajaukkometsonlaulaja. Se on hyvä että jotkut skeittaavat ja jättävät ajattelun muille kun kerran ei ole suotu kykyä enempään.

 19. Toimittajan kysymys oli typerä, vaikkakin tietysti tilanteen huomioon ottaen ymmärrettävä. Mutta juuri tuo tilanne kertoo hyvin siitä, miten itsenäisyyttä virallisesti selitetään ja miten se ymmäretään. Ja kuitenkin sota hävittiin, 70 000 ihmistä kuoli ja valtion rajat siirettiin kokonaisen läänin verran länteen. Ehkä olisi aika ryhtyä pohtimaan itsenäisyyden tosiolemusta uudelleen varsinkin nyt, kun valtionlipun rinnalla yhä useammin liehuu unionin lippu ja päätökset tehdään muualla kuin eduskuntatalolla.

 20. Mitenkäs se menikään, oliko se historia hyvä unohtaa vai ei? Tässä näkee karulla tavalla sen faktan kuinka lyhyt ihmiskunnan muisti on. Jos jo 90-luvulla syntynyt sukupolvi on täysin vieraantunut siitä että isoisä on tappanut ihmisiä rintamalla (ja vielä aktiivisesti haluaa unohtaa ja lopettaa asiasta puhumisen) niin eiköhän viimeistään parin sukupolven jälkeen olla valmiita seuraavaan sotaan.

  1. Olen syntynyt vuonna -87. Isoisäni ei taistellut missään, tai no taisteli itsensä maailmaan vuonna -42. Isoisoisä oli rintamalla. En muista kertoiko sotajuttuja, olin niin pieni kun hän oli juttujenkertomiskunnossa. Se sota on oikeasti kauempana kuin luulettekaan, ei juuri kenelläkään 90-lukulaisella ole veteraani-isoisiä, tai minkäänlaista henkilökohtaista kontaktia veteraaneihin.

   Ei sotia pidä unohtaa, mutta eikö itsenäisyydessä ole mitään muuta arvokasta kuin toinen maailmansota? Kyllä nuoretkin tietävät siitä kaiken. luuletteko että sitä on mahdollista olla tietämättä jatkuvassa tykityksessä. Vuodet 1917-1918 ovat sen sijaan hämärän peitossa monille. Osa vähemmän lukeneesta nuorisosta jopa luulee, että Suomi itsenäistyi toisessa maailmansodassa. Kertoo minusta enemmän nykyisestä tavasta käsitellä itsenäisyyttä kuin näistä nuorista.

   1. Liisa, kiitos noista sanoista.

    Olen sinua lähes 30 vuotta vanhempi ja isäni oli rintamalla, mutta ei sodassa mitään hienoa ole, kuten todetaan eräässä legendaarisessa sodan jälkeisessä piirroksessa: ” Paska reissu mutta tulipa tehtyä.”

    Itsenäisyyteme alullepanijoille ja sitä puolustaneille veteraaneille sekä kotirintamalla suuren taakan kantaneille Suomen naisille kiitos ja kunnia, mutta meillä on edessä vallan uudet haasteet, jotta tämä maa pysyy hyvänä kaikille.

    Niihin jäät vastaaman mm. sinä, Liisa. Ja lainaus toisesta taidepläjäyksestä; elokuvassa Pelastakaa sotamies Ryan sanoo kuoleva kapteeni rintamalta noutamalleen Ryanille: Ansaitse tämä.

  2. Vai on 90-luvulla syntynyt sukupolvi unohtanut isovanhempiensa sotimisen? Ovatko heidän isovanhempansa edes sotineet? itse olen syntynyt 1982, iso-isäni syntyi 1938 ei hän ei sotinut, isoäitini syntyi 1941 ei hänkään ei sotinut. En ole ikinä tuntenut yhtäkään sotaveteraania henkilökohtaisesti.

 21. Nationalisteille talvisota on pyhä sota. Jos ei ylistä sitä varauksettomasti, on automaattisesti maanpetturi. Järjellä tai logiikalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Siksi sotaveteraani-kortin saadessaan on kannattavinta vastata rituaalin mukaisesti, tyyliin ”kunnia sotiemme veteraaneille”. Muuten tulee vain aiheuttaneeksi vain raivoa ja ulinaa.

  Elämme maailmassa jossa suurin osa ihmisistä on mielisairaita. Kannattaa käyttäytyä sen mukaisesti.

 22. Rehellisyys on aina parempi kuin ulkokohtainen, opeteltu liturgia. Silver Gyninen vastasi kuten tunsi ja vaikutti positiiviselta, elämäniloiselta nuorelta mieheltä. Tuskin enempää veteraanitkaan voisivat uudelta sukupolvelta vaatia. Vastaus oli raikas, koska se vastasi varmasti monen muunkin nuoren ajattelua. Historiattomuus on eri asia, mutta kiinnostus menneisyyteen ja omiin juuriinsa herää yleensä myöhemmin. Perspektiivi kasvaa iän myötä.

 23. Koulusivistyksestä puheenollen. Meille opetettiin 60-80luvuilla että Saksa on yksin syyllinen koko toiseen maailamansotaan ja me Suomalaiset olemme niin hyviä ja syyttömiä. Luulen että sama valhe elää edelleenkin Suomen historiassa. Niin että, ei ne asiat aina ole sitä miltä näyttää.

 24. Musta vähän tuntuu, että vikaa on koulun historian opetuksessakin. Kyllä ihan siellä koulussa olisi voitu kertoa, mitä Neuvostoliiton vallan alle joutuminen olisi merkinny esim. kristityille ja poliittisille toisinajattelijoille tai suunnilleen kenelle tahansa. Aika mielivaltaistahan se vangitseminen ja orjaleireille joutuminen saattoi olla. Kun itse luin tästä aikuisena, opin hiukan eri tavalla arvostamaan Suomen itsenäisyyttä ja isovanhempiemme panosta.

 25. En muista, että neuvostoliittolaisten harrastamista kidutuksista ja massamurhista olisi hissantunneilla kerrottu juurikaan mitään ymmärrettävää. Kai sitä ajatteli sillon vaan, että sodissa kuolee ihmisiä…

 26. Itsenäisyyspäivä pitäisi olla iloinen juhla eikä talvisodan muistojuhla. Näin se vain on.

  1. Näin itsenäisyyspäivänä kaikki Suomen käymät sodat ovat olleet vapaussotia. Näinhän se tulee selittää, että tappamiselle ja hävittämiselle saadaan edes jonkinlainen säädyllinen motiivi. Vain yksi unohtuu aina ja säännönmukaisesti. Se on sota, jonka Suomi kävi liittoutuneiden rinnalla natsi-Saksaa vastaan syksyllä 1944. Se oli ainoa todellinen vapaussotamme ja samalla ainoa, jonka Suomi on koskaan voittanut.

 27. Jotta voisi oppia uutta, on ensin opeteltava vanhaa. Minä ainakin opettelen asioita menneestä, jotta en tulisi itse toistaneeksi vanhoja virheitä. En usko, että kukaan täysijärkinen, fiksu nuori lataisi tuollaisia kommentteja jos kaikki on ns. ”kotona”. En osaa sanoa millaisissa olosuhteissa kys. nuorimies on kasvanut, ja millaiset vanhemmat hänellä ovat, mutta minulle on ainakin nuoresta iästäni huolimatta opetettu kunnioitusta vanhoja ihmisiä, ja etenkin sotaveteraaneja, kohtaan. On totta ettei meidän sukupolvemme voi millään ymmärtää sodanaikaisia olosuhteita ja kauheksia kunnolla, mutta se ei tarkoita, etteikö varmasti valtaosa meistä tuntisi suurta kunnioitusta isänmaamme puolustajia kohtaan. Minulle itsenäisyys tarkoittaa mahdollisuutta. Mahdollisuutta puhua omaa kieltäni, ja toteutta omaa kansallisuuttani. Häpeän Silver Gynisen puolesta, koska hän antaa väärän, sivistymättömän kuvan koko sukupolvestamme.

  1. Leila: Kommenttisi on iljettävä ja sallin sen julkaisemisen vain pitkin hampain.

   1. Jami Järvinen: Haluaisin ihan vilpittömästi kuulla, mikä edellä mainitussa kommentissa oli vastenmielistä? Sekö, että joku kehtaa olla sitä mieltä, että sivistymättömyys ei ole sivistystä? Sekö, että joku pitää häpeällisenä sitä, että itsenäisyysjuhliin kutsuttu (kunnianosoitus, joka ei satu ihan jokaisen kohdalle) henkilö osoittaa niin täydellistä itsekeskeisyyttä ja oman navan ympärillä elämistä, että ei ole uhrannut puolikastakaan ajatusta sille, miksi kyseinen juhla ylipäänsä järjestetään? Sekö, että suurin osa nuoristamme on kaikesta huolimatta sivistyneitä, uteliaita ja älykkäitä kansalaisia, eivät vain aivottomia kuluttajia?

    Eikö historiattomuus ja omaan viihdetodellisuuteen käpertyminen olekaan oikeiston poliittinen linja? Onko se myös Jami Järvisen käsitys vasemmistolaisuudesta?

    Ja mitä kolumnin loppupäätelmään tulee, toteaisin ennemminkin, että kun Gyninen ja hänen toverinsa ottavat Suomen asiat hoitaakseen, heidät voi maanitella mukaan aivan mihin tahansa epämääräisyyteen, koska heillä ei kirjaimellisesti ole menneisyyttä, sen enempää opastavana kuin varoittavanakaan esimerkkinä.

    1. Kommentissa solvattiin blogissa lainattua henkilöä toteamalla, ettei tämä ole ”täysijärkinen” tai ettei hänellä ole ”kaikki kotona”. Lisäksi siinä lähes syytettiin blogissa lainatun henkilön vanhempia jonkinlaisesta laiminlyönnistä. Ja kaikki tämä vain siksi, ettei meistä jokainen koe välitöntä tarvetta langeta loveen joka kerta, kun joku sanoo ”sotaveteraani”.

     Siksi pidin kommenttiä iljettävänä. Päästin sen kuitenkin läpi moderaatiosta, koska se aika hyvin kuvastaa, millaiseen halpamaisuuteen ihmiset voivat vihapäissään yltää.

     Missä kohdassa tätä YHTÄ AINOAA PUOLEN MINUNUUTIN HAASTATTELUA sinä tai hengenheimolaisesi näette todisteita ”sivistymättömyydestä”? Miten te yleensä kehtaatte julistaa teille tuntemattoman nuoren noin kelvottomaksi, jos hän toteaa asiat niin kuin ne ovat? Ei Silver Gyninen virtsaa isovanhempienne haudoille, ei hän näytä takapuoltaan Suomen sotien veteraaneille. Hän vain vastaa kysymykseen: mitä veteraanit merkitsevät hänelle?

     Tämä keskustelun irvikuva on ollut sietämätöntä luettavaa ja olen joutunut poistamaan useita kommentteja, joissa monissa on ollut laittomia uhkauksia tai vähintään kunnianloukkauskynnyksen ylittävää vihapuhetta. Tällä hetkellä sanoisin, että Silver Gyninen ja kaikki kontulalaiset skeittarit ovat edustaneet veteraanien puolustamaa vapautta ja kansalaisoikeuksia reippaasti paremmin kuin niin sanottu vastapuoli.

  2. Jos häpeä on joku argumentti, mä häpeän sun vuoksesi, Leila.

   En osaa sanoa, millaisissa olosuhteissa sinä, kys. nuori nainen, olet kasvanut, ja millaiset vanhemmat sinulla on, mutta sinulle ei ainakaan ole opetettu (nuoresta iästäsi johtuen?) kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. Sotaveteraaneja kohtaan sentään ehkä – joita en usko sinun ymmärtävän muuna kuin ihannoituna ja persoonattomana sankarijoukkona.

   Häpeän Leilan puolesta, koska hän antaa väärän, sivistymättömän ja ajattelemaan kykenemättömän kuvan koko sukup.. eikun hetkinen. Eipä annakaan. Itsestään vain. Anna siis mennä vain! 😉

 28. NYT OIKEASTI, ihmiset! Miten te kehtaatte tulla nipottamaan nuoren miehen haastatteluvastauksesta, kun ette itsekään osaa käyttäytyä?

  1. Tämä on ihan kauheaa, keskimääräinen suomalainen ei ole keski-ikään mennessä päässyt henkisesti pois hiekkalaatikon reunalta nahistelemasta. Mitään muuta en ole aikoihin odottanutkaan.

   Resistance is futile.

 29. Mielestäni Järvisen kirjoituksessa on uusi ja tuore näkökulma. Gyninen vastasi omasta puolestaan kysymykseen, mitä itsenäisyys hänelle merkitsee. Mielestäni siitä ei heijastunut epäkunnioitusta tai halveksuntaa esimerkiksi sotaveteraaneja kohtaan. Toinen asia on se, tyydyttääkö Gynisen vastaus jokaista.

  Kyse on kollektiivisesta muistista; fakta on se, että sukupolvet vaihtuvat, ihmiset vanhenevat. Fakta on myös se, että tulevat sukupolvet eivät tule näkemään eläviä sodannähneitä sukupolvia – sodan konkretia hälvenee. Siksi minusta on tervettä pohtia itsenäisyyttä henkilökohtaiselta tasolta; mitä se sinulle merkitsee? Onko itsenäisyyspäivä vain aikamatka historiaan, siihen kun itsenäisyysjulistus allekirjoitettiin, vai siihen, kun Talvisodassa taisteltiin Suomen miehittämistä vastaan? Edellämainittuja asioita nousee kirjoituksen kommenttiosiosta usein esiin. Mielestäni itsenäisyys vuonna 2013 on paljon enemmän kuin vain historian lehtien havinaa. Tulisi olla itsestään selvää kunnioittaa sodan käyneitä, ja ylipäänsä, vanhempiaan, sitä tuskin kukaan kieltää tai väheksyy. Se ei tee kenestäkään konservatiivia tai viherpiipertäjää. On myös tärkeää puhua vanhustenhuollosta ja sosiaaliturvasta. Suomi vuonna 2013 on kuitenkin muutakin; nuorimies lauta kainalossa skeittirampilla edustaa yhtä kulmaa suomalaisten itsenäisyydestä. Se ei ole syy evätä Gynisen edustamalta sukupolvelta päätäntövaltaa tai mielipiteen vapautta yhteiskunnastamme. Ei ole myöskään relevanttia esittää ”mitä teet työksesi?” -henkistä retorikkaa mielipiteen arvottamiseksi.

  Tärkeää on elää tässä ajassa, tunnistaa sen piirteet, vahvuudet ja mahdolliset heikkoudet, jotta itsenäisyyttä (jotka muun muassa sotiemme veteraanit ovat mahdollistaneet kerran) voitaisiin vaalia ja kehittää oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen Suomen puolesta.

 30. Myönnän. Sorruin ”herjaamaan” Silveriä Facebookissa, mutta pääasiassa olin huvittunut ja yllättynyt hänen haastattelustaan. Nyt jälkikäteen tuntuu pahalta, että nuori mies on joutunut tälläiseen ”pyöritykseen” ja vihapuheiden kohteeksi. Kaikki, jotka haastattelun näkivät, ymmärtävät varmaankin tilanteen olevan melkoisen jännittävä: toimittaja tulee kyselemään asioita miljoonien tv-katsojien edessä. Tuskinpa Gyninen oli varautunut siihen, että juuri häneltä kysellään näistä asioista. Hän oli rehellinen ja vastasi siinä hetkessä parhaan kykynsä mukaan häneltä kysyttyyn kysymykseen, hän ei halventanut itsenäisyyttä, kotia, uskontoa tai isänmaata.
  Sotaveteraaneja tulee arvosaa ja heistä tulee pitää huolta – aivan samalla tavalla kuin muitakin yhteiskuntamme jäseniä. Muistakaa, että nuo sota-ajan nuoret miehet sotivat, koska oli pakko. Ja oman isoisäni sanoin: ”useimmiten paskat housussa, muita vaihtoehtoija ei ollut”. Muistetaan kaikki, että huonompiakin haastatteluja on varmasti eetteristä kajahtanut ja huonomminkin voisi itsenäisyyttä kuvailla – täytesanoilla tai ilman. Haluan itse pyytää anteeksi Silveriltä siitä että vähän nauroin hänen kustannuksellaan. Silverillä saattoi olla tai saattoi olla olematta morkkis aamulla omasta puoliminuuttisestaan YLE:n piinapenkissä 🙂 Henkilökohtaisesti en usko, että sotaveteraanit itse asiasta loukkaantuivat, varmasti hymyilivät ja olivat tyytyväisiä siihen, ettei tuon nuoren miehen toivottavasti koskaan tarvitse kokea sitä, mitä he saman ikäisinä kokivat. Jos tähän haastatteluun kaatuu jonkun usko nykynuorison sivistykseen, niin antaa kaatua. En usko, että kenenkään Leijona-riipus voi kovasti ottaa osumaa Kontulan skeittarin haastattelusta.

 31. Ai että mitä mieltä veteraaneista ja suomen sodista?
  veteraaneista minulla ei ole mielipidettä, jos minun pitäisi heille jotain sanoa sanoisin ”hyvää duunia, arvostan”

  sota on paha juttu… AINA!

  ei ollut Silverin vastaus minusta huono ensinkään.
  Ja minä olen yli 30vee tunnen historiani kuten varmasti hänkin, mutta ei se tarkoita että minulla olisi asiasta OMAA mielipidettä ja sitähän tuolta pojaltakin kysyttiin.

 32. Kiitos Jami tekstistä! Olen 17 vuotta ja ihan aluksi reaktioni oli samanlainen kuin monilla muillakin. Hävetti, millaisen kuvan Silver antaa sukupolvestani. Asiaa pohdittuani tämän ja kommenttisi jälkeen en voisi olla enempää eri mieltä.
  Vaikka Silver puhuu juuri niinkuin nuorien oletetaan ja vaikka itse en olisi käyttänyt presidentin vastaanotolla kyseisiä sanavalintoja, on hämmästyttävää ja iljettävää miten paljon vihaa hän on saanut ylleen. Ensinnäkin, Silveriä varmasti jännitti. Toiseksi, haastattelija teki kysymyksistä provosoivia. Haastattelu ei kerro kyseisen nuoren miehen yleissivityksestä mitään, saati historiantuntemuksesta. Molemmat kysymykset ovat mielipidekysymyksiä tai henkilökohtaisia kysymyksiä juuri Silverin elämään liittyen. Lukiossa kerrotaan talvisodasta ja itsenäistymisestä hyvinkin laajasti (Suomen historialle on jopa kokonainen oma pakollinen kurssi!) ja ei voi mitenkään syyttää että Suomen nuoret eivät tiedä mitään historiasta tai arvosta veteraaneja. Kiitos, että tuot uutta ja tärkeää näkökulmaa. Ikäisteni nuorten on lähes mahdotonta kirjoittaa mitään tällaista mielipidettä joka otettaisiin tosissaan.

 33. Onko blogistille ja kommentoijille tullut lainkaan mieleen, että Silver taitaa nimestä päätellen olla ainakin alkujaan virolainen?

  1. Nuoren helsinkiläismiehen vanhempien etninen tausta on tämän keskustelun vähiten relevantti kysymys.

   1. Vähiten relevantti? Jos maahanmuuttajanuori vastaa nykyisen kotimaansa historiasta vieläpä ei-äidinkielellään niin vastaus on tuo mitä nähtiin, ja kertoo ennen kaikkea siitä, missä kontekstissa kyseinen nuori mies kysymykseen vastaa.

    Jos minulta kysyttäisiin Tarton rauhasta niin saman historiattomuuden vuoksi vastaukseni olisi Gynisen tyylistä diipadaapaa

    1. ”Jos maahanmuuttajanuori…” Jokainen koko ikänsä tässä maassa asunut kansalainen on suomalainen, ei maahanmuuttaja. En halua tukea perussuomalaista, käytännössä äärinationalistista ajattelutapaa, jonka mukaan etninen tausta tekee henkilöstä täysin eri tavalla ajattelevan. Etenkin silloin, kun tämä ”etninen tausta” on pelkkä erikoisemman nimen pohjalta tehty epäilys.

   2. Mutta tämän nuoren helsinkiläismiehen vanhempien taustahan nimenomaan on täysin relevantti kysymys. Etninen tausta ei tee ihmisestä erilaista kuin toisesta, mutta se saattaa silti vaikuttaa ihmisen ajattelutapaan/mielipiteeseen Suomen itsenäisyydestä.

    Ja te kommentoijat, te sankarit… Kierrätte täällä solvaamassa täysin viatonta nuorta miestä. Onneksi kuulutte ikäryhmien eliittiin, eli anti-90-lukuun, sillä mikäpä muukaan sen paremmin todistaisi, kuin se, että joku nuori kehtasikin vastata rehellisesti pohtien, eikä vetänyt valmispuhetta esiin kun veteraanikortti nostettiin pakasta.

 34. Mielestäni Silverin lausunto oli ihan selkeä. Mistä me sodan jälkeiset ihmiset voida sanoa juuta tai jaata tapahtumista joista ei ole mitään kokemusta, niinhän ne veteraanitkin sano useasti: ” Älä sä poika mitään puhu, kun et oo elämässä mitään kokenut. ” Miks meidän sit pitää nöyristellä ja pokkuroida menneitä tapahtumia, jotka ovat jo haalistuneet.Ja sitäpaitsi jatkosodan tapahtumat ei vaikuttaneet Suomen itsenäisyyteen millään tavalla. Vain vuosien 1917 ja 1918 tapahtumilla n ollut merkitysja suomalaisten yhteenkuuluvuuden tunteella talvisodan merkitys on ollut vaikuttavuutta. Itsenäisyyteen vaikuttaa myös irtaantuminen Ruotsista 1809 ja autonomian aika venäjän suurruhtinaskuntana. Hyvin merkittävä. Miksi ei itsenäisyyspäivänä esitetä elokuvia tai näytelmiä 1809 tapahtumia Suomen sodasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *